Ameliyatli Hasta Yatagi Hasta Bakim

Ameliyatlı Hasta Yatağı, Hasta Bakım

Ameliyat olmuş bir hasta, yatağına dönmeden evvel yatağının özel bir şekilde hazırlanmış olması lâ­zımdır. Böyle bir yatağın yapılmasında kullanılan malzeme yukarda söylenen gerekli eşyaya ilâveten şunlardır:

1- Lâstik yastık örtüsü,
2- Bir muşamba,
3- İki hamam havlusu,
4 - İki el havlusu,
5 - Kus­muk küveti,
6 - Sabunlu bez,
7 - İki sıcak su şişesi veya Termofor,
8 - Birkaç tane Dilbaskısı,
9 - Kâ­ğıt torba ve Emniyet iğneleri.

Ameliyatlı baştanın yatağının alt kısmı da evvel­ce anlattığımız şekilde yapılır. Muşamba yatağın baş tarafına yayılır ve üzeri de hamam örtüsü ile örtü­lür. Bir lastik ve bir de pamuklu kılıf içersine kon­muş olan yastık, karyolanın baş tarafına demirler ü zerine dayanır ve bir gaz sargı ile karyolaya tesbit edilir. Hastanın sırtının ve ayaklarının geleceği yere birer Termofor konur. Yatak örtüsü ve battaniye ev­velce anlattığımız tarzda yaydır; fakat, kenarları ya­tağın altına sıkıştırılmaz. Üstteki örtüleri uzunluğu­na; 25 santimetre genişliğinde katlar halinde topla­yarak yatak açılır. Hasta yatağına döndüğü zaman lâzım olacak diğer bütün malzeme hazır bulundurul­malıdır. Hamam ve el havluları, sabunlu bez yerli ye­rinde olmalı, bir kâğıt torba da yatağın başucuna iğnelenmelidir..


Unutmayınız ki ameliyattan sonra hastalarda ekseriya başdönmesi olur ve kusarlar. Etajer üzerindeki bütün eşyayı kaldırarak yerine bir kus­muk küveti, kâğıt mendiller, dil baskıları, el havlusu ve bir bloknot ile kalem koyunuz. Hastayı yatağa ya" turnadan evvel Termoforları kaldırınız.