Nabiz Nedir Nabiz İliskisi Hakkinda

Nabız Nedir, Nabız İlişkisi, Nabız Hakkında

Kalbin her atışında bir miktar kan atardamarlara atılır ve elastiki olan bu damarları genişletip şişirir. İşte bu şekilde atardamarların dolup genişlemesine nabız denir.

Nabzın husule gelmesine sebep, kalbin kasılmasıyla Aort atardamarlarına atılan kanın atardamalarda bulunan kan kitlesini dalgalandırması ve bu dalgaların bütün atardamarlarla yayılmasıdır.

Vücuttaki herhangi bir atardamarı yoklamakla nabız hissedilebilirse de en uygun yer; elbileklerinin hemen yukarısı ve dış kısmıdır. İşaret parmağını, orta ve yüzük parmaklarını buradan geçen kol atardamarı üzerine koyup hafifçe bastırmak suretiyle nabız hissedilir. Nabız muayene edilirken bilhassa şunlara dikkat etmelidir.

Nabız Sayısı

Nabız sayısı, atardamarın bir dakikadaki vuruş sayısıdır. Bu bize kalbin dakikadaki atış sayısını göstermesi bakımından çok önemlidir. Sıhhati yerinde bir şahsın dakikadaki nabız hissedilir. Nabız muayene edilirken bilhassa ateş nabız sayısını çoğaltır. Ekseriya, vücut sıcaklığının her bir derece yükselişinde nabız sayısı da dakikada 5-10 kadar artar. Hastanın hararet derecesinde olduğu gibi nabız sayısı da hastanın müşahede kağıdındaki grafiğe kaydedilmelidir.

Nabzın Dolgunluğu


Bu, nabzın her vuruşunda atardamarın parmaklarınızı itme kuvvetidir. Nabız kuvvetle atıyorsa dolgun nabız, zayıf atıyorsa zayıf nabız denir.

Nabzın Düzeni

Nabzın düzeni deyince arka arkaya iki vuruş arasındaki fasılalar ve bu vuruşların kuvveti anlaşılır. Vuruşlar arasındaki fasılalar birbirine eşit, vuruşlar da hep aynı kuvvette ise düzenli nabız, aksi halde yani vuruşlar arasındaki fasılalar ve vuruşların şiddeti değişik ise buna da düzensiz nabız denir.

Ameliyat ve yaralanmalardan sonra nabız sayısının artması ve nabzın zayıflaması bir tehlike işareti sayılır. Hele nabız sayısının artması ve nabzın zayıflaması ile birlikte nabzın düzeni de bozulmuşsa çok ciddi bir durum karşısındasınız, demektir. Bu takdirde derhal doktora haber vermelisiniz.