Hasta Yikama Hastalarin Yikanmasi

Hastaların Yıkanması, Hasta Yıkama

Banyolar


Banyo, vücudu ter ve pisliklerden temizlemesi ve fena kokuları gidermesi bakımından hastayı son derece ferahlatır ve rahat ettirir. Hasta eğer yataktan kalkamıyorsa veya kalkması mahzurlu ise vücut temizliği yatakta yapılmalıdır. Aksi halde hastanın küvette veya duşta yıkanması lazımdır. Banyonun hergün aynı saatlerde yapılmasına önem verilmelidir. Yataktan kalkamayan bir hastanın vücut temizliği şu şekilde yapılır:

Hasta eğer koğuşta yatıyorsa, etrafını bir perde ile çevirmeli, battaniyeden başka üzerindeki bütün örtüleri kaldırmalıdır. Sabunlu sıcak su ve yumuşak bir bezle önce hastanın yüzü boynu ve kulakları sıra ile silinir ve dikkatlice kurulanır. Daha sonra sıra ile aynı şekilde kolları, elleri, omuz ve koltukaltları ile göğsü, daha sonra da karnı, bacakları ve ayakları silinir. Bundan sonra sırtı ve nihayet üretim organları silinerek kurulanır. Silinen her kısmın altına bir havlu koyarak yatağı ıslanmaktan korunmalıdır. Silinen kısmı kurulamadan evvel, başka bir yeri silmeye başlamamak lazımdır. Yalnız silinecek kısım açılır. Hasta tamamen açılmaz.


Hastaların pek çoğu üretim organlarını kendileri yıkamak isterler, bu takdirde lüzumlu malzemeyi tedarik etmeli ve kendilerinin yıkanmalarına müsaade etmelidir. Hastanın durumu müsaitse ellerini banyo tasına sokarak yıkamalıdır. Hastanın vücut temizliği bittikten sonra sırtını kol ve ovarak pudralamak lazımdır. Sırtında kızarmış bir yer olup olmadığına dikkat edilmelidir. Her şey tamamlandıktan sonra yatak yeniden düzeltilmeli ve hastayı rahat bir vaziyette bırakılmalıdır.