Antibiyotik Nedir Antibiyotik Kullanimi

Antibiyotik Nedir, Antibiyotik Kullanımı

Sülfamitlerden sonra bulunan bu ilâçlar tedavi sahasın­da yeni bir devir açmıştır. Antibiyotikler Mantarlardan ve Bakterilerden elde edilirler.

En önemli Antibiyotik ilâçlar şunlardır:

Penisilin (Penicilline): Zatürre, Kızıl, Kıza­mık, Osteomiyelit, Kan çıbanı, Salgın Menenjit, Üreme or­ganları hastalıkları ve daha bir çok çeşitli hastalıklarda son derece tesirlidir.

Penisilin'in Yağlı ve Kristalize şekilleri vardır. Kristalize penisilin çabuk tesir eder; fakat tesiri uzun sürmez. Onun için üç saatle bir gibi kısa aralıklarla yapmak icabeder. Yağlı penisilinin ise tesiri daha geç görülür; fakat tesiri yirmi dört saat gibi uzun bir zaman devam eder.

Penisilin küçük şişeler içersinde toz halinde bulunur. Kullanılacağı zaman Serum Fizyolojik veya Distile su ile eritilerek adale içersine yapılır. Penisilinin dozu (Ünite-U.) üzerinden ayarlanmıştır. Meselâ: 400.000 — 800.000 ve l milyon U gibi. Penisilin'in ayrıca tabletleri, kapsülleri ve merhemleri de vardır.

Streptomisin (Streptomycin): Penisilinin tesir edemediği hastalıkların çoğuna Streptomisin tesir eder. Bilhassa (Tüberküloz basili) üzerine olan tesiri son derece önemlidir. Bu da Penisilin gibi küçük şişeler içer­sinde toz halinde bulunur. Dozu gram üzerinden ayarlanmıştır. Bir gramlık şişeleri vardır. Adale içine yapılır.