Olum Halindeki Hastalarin Bakimi

Ölüm Halindeki Hastaların Bakımı

Ölüm halinde bulunan yani can çekişen bir has­taya karşı son meslek ve insani vazifenizi hakkıyla yapabilmeniz için, soğukkanlı olunuz ve hiçbir zaman telaş anmayınız. Hastayı mümkünse ayrı bir odaya naklediniz, Mümkün olmadığı takdirde, yatağının et rafını bir paravana ile çevirerek diğer hastalar tarafından görülmemesini sağlayınız. Hastanın gerek yatağını ve gerekse kendisini temiz tutmaya son derece önem veriniz. Hastayı rahat bir şekilde yatırınız. Ağzını ve dudaklarını Antiseptik bir mahlüle batırılmış pamukla sık sık siliniz.

Dudakları çatlamışsa yağlı bir krem veya Vazelinle yağlayınız. Hastanın sıhhi durumunda herhangi bir değişiklik olursa derhal dok tora haber veriniz ve hastanın son nefesini bir doktor nezaretinde vermesini sağlayınız.

Hastanız öldüğü takdirde hiç telaşlanmayınız ve hastanın öldüğünü diğer hastalara hissettirmemeye gayret ediniz, Doktor ölüm raporunu vermeden evvel cesedi katiyen yerinden kaldırmayınız.

Ölünün kollarını yan tarafa uzatınız ve bacaklarını da birbirine yaklaştırarak cesedi temiz bir yatak çarşafına sarınız. Hastanın yanında şayet kıymetli eşyası varsa bu eşyalar için tutanak tutulmadan evvel başka bir yere kaldırmayınız. Bütün bu işleri yaparken, diğer hastalarla, da alakadar olunuz ve hiçbir şey olma­mış gibi hareket ediniz, ölünün akrabalarına ve yakınlarına karşı anlayışlı olunuz ve onların acılarını paylaşınız