Balgam Kusmuk İdrar Numunesi

Laboratuar Muayeneleri İçin Numune Almak

Hastalıkların teşhisinde, laboratuar muayenelerinin büyük değeri vardır. Aynı zamanda hastalığın seyri ve yapılacak tedavi hakkında da laboratuar muayeneleri bize esaslı bilgiler verir. Bu bakımdan laboratuar muayenesi için hastadan numune almak hasta bakımı işinde önemli bir yer işgal eder.

Laboratuar muayenesi için alınan numuneler, bu maksatla hazırlanmış olan özel kaplar içine konur. Bu kapların gayet temiz olması lazımdır. Ancak steril numune almak icabettiğinde steril kaplar kullanılmalıdır. Steril numune demek, içersine dışardan başka mikroplar karışmamış numune demektir. Yoksa steril numunede pek tabii olarak hastaya ait mikroplar bulunabilir. Numune özel kaplara konduktan sonra üzeri etiketlenir ve hastanın adı, koğuş numarası hangi serviste yattığı ve numunenin cinsi yazılarak bir yazı ile birlikte muayenesi için derhal laboratuara gönderilir.

Balgam Numunesi Almak

Balgam, Akciğerin Bronşlarında meydana gelen ve öksürük ile dışarı atılan bir maddedir. Akciğer ve Bronş hastalıklarında, balgam muayenesinin çok büyük önemi vardır. Balgam numunesi almak için has taya evvela ağzındaki tükürüğü toplayıp tükürmesi söylenir. Sonra başta öksürtülerek çıkan balgamı, küçük steril bir kavanoza tükürtülür. Kavanozun ağzı steril bir gazlı bezle kapatılmalıdır. Bu numune etiketlenir ve bir yazı ile birlikte muayenesi için laboratuara gönderilir.

Kusmuk Numunesi Almak

Kusmuk, hastanın içine kusmuş olduğu kaptan alınarak geniş ağızlı bir kavanoza konur, ağzı kapatılır ve muayenesi için laboratuara gönderilir.

İdrar Numunesi Almak

İdrar, doğrudan doğruya idrar şişesine alınır. Şa yet hasta yataktan kalkamıyorsa, yatağı kirletmemek için idrar önce temiz bir ördek küvet içersine toplanır ve sonra idrar şişesine dökülür. Alınan idrar en az 120 santimetre küp olmalıdır.
Alınacak idrar numunesinin steril olması isteniyorsa, hastaya; sonda tatbik etmek suretiyle idrar doğrudan doğruya mesaneden alınmalı ve steril şişelerde toplanmalıdır. Steril numunelerin hiç bekletilmeden derhal laboratuara gönderilmesi şarttır. 24 saatlik idrar numunesi almak için büyük kavanozlar kullanılır ve idrar almaya başlanılan saat doğru ve tam olarak kaydedilir.

Gaita (Dışkı) Numunesi Almak Gaita muayenesi, bilhassa Bağırsak hastalıklarının teşhisi için çok lüzumludur. Bağırsak parazitleri ve bunların yumurtalarını aramak için hastanın lazımlığından bir parça gaita almak kafidir. Alınan bu Gaita numunesi bu maksat için hazırlanan mukavva kutulara veya Gaita numune tüplerine konarak etiketlenir ve muayenesi için laboratuara gönderilir.