Vucuttaki Yag ve Yag Dokusu

Yağlar, Yağ Nedir, Vücuttaki Yağ

Klorogram, eter gibi organik çözücülerde eriyen, fakat suda hiç erimeyen veya çok az eriyen heterojen bir grubu ifade eder. Yağlar yoğun bir ener­ji deposudur. 1 gr yağ, protein ve karbonhidratların iki katı enerji verir ve vücudun enerji kıtlığında kullanılmak üzere depolanabilir. 1 gr yağ = 9 kalori'dir. Ayrıca yağlar vücut işlevleri için gereklidir. Örneğin; sinir hücrelerini sa­rarlar, beynin ve hücre zarlarının yapısında bulunurlar. Kadınların cinsiyet organlarının ve hor­monlarının çalışması için gereklidirler. Aşırı zayıf kadınlarda ve vücutlarındaki yağ miktarı çok düşük kadın sporcular­da mensturasyon (adet) düzensizlikleri ve kısırlık görülebilir. Yağlar vücut sıcaklığının düzenlenmesini sağlar. Deri altındaki yağlar elektrikli battaniye görevi görerek vücudu soğuktan korur. Vücut yağları kalp, sinirler ve böbrekler gibi yaşamsal organların çevresini sararak zedelenmelerini önler. Gıdalarımızdaki yağlar vücutta yapılamayan zorunlu yağ asitlerini yaparlar. Yağda çözünen A,D,E ve K vitaminlerinin sindirim ve emilimlerine yardımcı olurlar. Günlük enerjini %25-30'unun yağdan gelmesi sağlıklıdır. Günlük kalori gereksinimi 2000 olan bir kişinin günde 55-65 gr yağ yemesi yeterli olacaktır. Bu da yaklaşık 5-6 yemek kaşığı yapar.

Yağ Dokusu

Hücrelerin yağ depolama yeteneği vardır. Kalori alımının vücudun gereksinimin den fazla oluşu, kilo almayla sonuçlanır. Bu durum, yağ hücrelerinin sayılarının artmasından çok, büyüklük­lerinin artışına bağlıdır. Yağ hücreleri, çapları 0.1-0.2 mm'ye ulaşabilen büyük küreler biçimini alacak şekilde genişleyebilir. Yağ dokusu vücut ağırlığının ortalama %10-20'sini oluşturur.

Yağda Eriyen Vitaminler

Yağda eriyen A,D,E,K vitaminleri vücutta depo edilirler. Fazla alındıkları zaman vücutta toksik etki yaparlar. Yetişkinlerde fazla alım sonucu baş ağrısı, bulantı, saç dökülmesi, ishal gibi belirti gösterirler.

Yağın Hiportropisi

Yağın hacimce genişlemesi