Alerjen İceren Besin Maddeleri

Alerjen İçeren Besin Maddeleri, Alerji Yapan Besinler

Alerjenler bazen en hoşa giden yiyeceklerde gizlenmiş ola­bilir. İşte onları bulabileceğiniz şaşırtıcı kaynaklardan bazıları:

Süt: Hazır etli yemekler, çeşitli dondurmalar (kaymaklı don­durma dışındaki çeşitlerde bile), kremalı çorbalar, soslar, ton balıklı salata, margarin.

Yumurta: Unlu mamuller, mayonez, makarna. Yumurta mu­adillerinin kullanıldığı ürünlerde bile yumurta akı bulunabilir.

Buğday: Makarna, gravyer peyniri, dondurma. Etiketinde "doğal tatlandırıcılar" yazan ürünler risklidir.

Yerfıstığı: Tart kaplaması, Meksika yemekleri, Tayland ye­mekleri. Fıstık ezmesi chili soslarında bile kıvam artırıcı ola­rak kullanılır.

Öbür kabuklu yemişler: Salata sosları, çeşitli unlu ma­muller ve soslar.
Tüketicilerin artan talebi doğrultusunda yapay besin mad­deleri üreten firmaların sayısı artıyor. Dolayısıyla sık sık so­runlar yaratan süt, yumurta ve buğday gibi yaygın besinlerin yerine bunları kullanabilirsiniz.
Dışarıda her yemek yiyişinizde, besin alerjisiyle ilgili şan­sınızı zorlamakta olduğunuzu unutmayın. Önünüze konacak yemeğin içinde neler olduğunu öğrenin. "Bilmiyorum" türünden bir karşılıkla yetinmeyin. Nazikçe bazı besin maddelerine alerjiniz olduğunu açıklayın.

Monosodyum glütamata (MSG) kötü bir tepki veriyorsa­nız, bu maddeyi içermeyen bir yemek hazırlanmasını isteyin. Özellikle Çin mutfağında MSG'nin sık kullanıldığını unutma­yın. MSG ile ilgili besin reddi, aslında Çin restoranı sendromu olarak da bilinir.

Bazen vücudunuza giren bir alerjen hafif bir tepki yaratır. Bu tür durumlarda kaşınma ve şişmeyi hekiminizin önermiş olduğu bir antihistaminikle tedavi edebilirsiniz. Alacağınız ilaç vücudunuzun verdiği yanıtı körelterek daha hızlı iyileş­menize yardım eder.

Antihistaminiklerin bir listesi s. 145'te yer almaktadır. Bir astım atağının ortaya çıkması durumunda tep­kiyi azaltmak için bronkodilatörünüzü kullanın. Bağırsakla il­gili belirtiler zamanla düzelir.
Besin alerjilerini önceden alacağınız ilaçla engelleyemezsi­niz. İlaç yalnızca alerjik tepki ortaya çıktıktan sonra işe yarar.