Deri Alerjisi ve Cilt Tahrisi

Deri Alerjisi ve Cilt Tahrişi

Bu bölümün başlarında deri döküntülerinin çoğuna alerjilerin yol açmadığını belirtmiştik. Bunları alerjenler yerine tıp jargonundaki adıyla iritanlar, diğer deyişle tahriş ediciler ya da ör­seleyiciler, yani deriye değince kızarıklık, şişme, yanma, ka­barcık ve diğer sorunları ortaya çıkaran maddeler tetikler. Ge­niş bir yelpazeye yayılan bu döküntülerden sorumlu tahriş edi­ciler de etkilerini çok çeşitli yollardan gösterir. Ama ortak yönleri, gelişen döküntünün gerisinde T hücrelerine bağlı bir alerjik tepkinin bulunmamasıdır.

"İritan kontakt dermatit'in ortaya çıkışında duyarlılık ka­zanma sürecinin bir rolü yoktur. Bir tahriş ediciyle ilk temas, sorunu yaratmaya yetebilir. Ama bazen düşük düzeyde kalan bu temas, belirtiler görülmeden yıllarca sürebilir.
İşte size sık karşılaşılan ve deride tahrişe yol açan madde­lerin bir listesi:

Boyalar ve alkol, terebentin gibi çözücüler (solventler)
Asitler
Çimento
Kireç (kalsiyum oksit)
Bazı plastik ve metaller
Küllü su ve çamaşır suyu gibi alkaliler

Sabunlar bile sorun yaratabilir. Bunlar derinin doğal yağı­nı alarak kurumasına yol açar. Çatlamaya yatkın hale gelen deri kolayca tahriş olur. Bu durum çocuğunuzu sık sık ellerini yıkamaktan alıkoyacak bir bahane değildir. Tersine evde el kremlerini ve nemlendirici sabunları eksik etmemeniz için iyi bir nedendir.

Genelde derinin ince olduğu vücut bölgeleri tahrişe daha yatkındır. Bu yerler arasında yüz, gözkapakları ve cinsel or­ganların bulunduğu bölge sayılabilir.

Birçok vakada tahriş nedenini belirlemek kolaydır. Elinizi eldiven kullanmadan tinere sokarsanız, kızarıklığa neyin yol açtığını anlamanız zor olmaz. Ama her gün birçok şeye dokun­duğumuzdan, bazen nedeni hemen saptayamayız. Alerjik deri tepkilerinde bir günlük tutmak yararlıdır. Sorun sürerse, heki­miniz yama testleriyle nedeni saptamak isteyebilir. Her za­manki gibi, döküntülerle başınızın derde girmemesi için tek yol tahriş edicilerden uzak durmaktır.