Deri Alerjisi ve Egzama

Deri Alerjisi ve Egzama Hastalığı

Deri sorunlarına ayırdığımız bölümün sonuna gelirken, kıs­men alerji, kısmen bilmece olan bir duruma değineceğiz. Bu­na tıptaki adıyla atopik dermatit ya da yalnızca egzama denir. Egzama kendini genellikle kırmızı, pullu, gevrek, kaşıntılı de­ri bölgeleriyle belli eder. Bu bölgeler çoğunlukla saç derisin­de, yüzde, kol ve bacaklarda, özellikle dirsek ve dizlerdedir. Egzama çocuk ve bebeklerin onda birinde ortaya çıkarsa da, çoğu kez zamanla kaybolur. Erişkinlerin yüzde 3'ünde egza­manın sürdüğü görülmektedir.

Egzamanın nedeni henüz tam anlaşılamamıştır. Ama he­kimler alerjilerle bir ölçüde bağlantılı olduğunu ortaya koy­muşlardır. Egzamalıların yüzde 70'e varan bir kesiminde aile­sel astım, alerjik rinit (saman nezlesi) ya da egzama öyküsü vardır. Ayrıca çoğunun kan dolaşımında immünoglobülin E (IgE) düzeyi yüksektir. Egzamalıların üçte birinde er ya da geç saman nezlesi ya da astım gelişir.

Egzamanın henüz kesin tedavisi yoktur. Ama ortaya çıkışı­nı engellemenin birçok yolundan söz edilebilir.

Derinizi serin tutun

Kısa süreli soğuk duşlar derinin ku­rumasını önler. Çocukların haftada üç seferden fazla banyo yapmaması yerinde olur. Çünkü fazla su, çocukların derisini kurutabilir.

Banyoda nemlendirici özelliği olan sabunları yeğleyin. Sa­bunu yalnız koltukaltı ve kasık bölgesinde kullanın. Duştan sonra vücudunuza bebe yağı ya da parfümsüz özel banyo yağ­ları sürün. Küvette yıkanırken suya biraz parfümsüz banyo ya­ğı ekleyin.
Duştan çıkınca vücudunuzun ıslaklığını almak için havluyu sürtmeden, yumuşak dokunuşlarla kullanın.

Deri bakımına özen gösterin

Bol nemlendirici kullanın. Yüz kremleri, el kremleri, vazelin ve hatta yemeklik sıvı yağ bile kuruyan noktaların üstüne sürülebilir.
Su, su, su. Çoğu vakada sorunu yaratan evdeki fazla nem­dir. Nemli ortamlar küfün üremesini kolaylaştırır; bu da aler­jisi olan kişilerde ciddi sorunlar yaratabilir. Ama egzamanız varsa evde, en azından yatak odanızda bir nemlendirici kullan­mayı düşünün. Ayrıca radyatörlerin üstüne ya da yakınına ko­yacağınız geniş ağızlı su kapları havayı nemlendirecektir. Ha­vanın nemlenmesi derinizi de nemlendirir ve korur.

Tetikleyicilerden uzak durun

Birçok kişide, özellikle ço­cuklarda yenen bazı besinlere bağlı olarak egzama alevlenebi­lir. Sakıncalı yiyeceklerin çoğu aynı zamanda besin alerjilerin­den de sorumludur. Bunlar arasında yumurta akı, süt ürünleri, balık ve kabuklu deniz ürünleri, unlu mamuller ve portakal sa­yılabilir. Yiyeceklerin sizde sorun yarattığını düşünüyorsanız, küçük bir deneme yapın. Beslenme günlüğü tutarak iki-üç haf­ta boyunca yediklerinizin listesini çıkarın ve egzamanın neye tepki verdiğine dikkat edin. Bu yöntemle sorunu kendiniz saptayabilirsiniz. Sonuç alamazsanız hekime başvurun. Hekimi­niz sizi eleme yöntemiyle beslenmeye tabi tutarak, sorunun ortadan kalkmasına kadar her seferinde bir yiyeceği devre dı­şı bırakacaktır. Besin ve alerjilerine ilişkin daha ayrıntılı bil­giyi izleyen bölümde bulacaksınız.

Vücudunuzda canınızı yakan geniş egzamalı bölgeler var­sa, kolloidal yulaf ezmesi içeren nemlendiricileri kullanarak ılık bir banyo yapın. Daha küçük alanlar için yarım litre soğuk suda bir çay kaşığı sofra tuzunu eritin ve bu suyu biraz pamu­ğa emdirerek ilgili bölgeye sürün.

Kurumuş deriyi kaşımamaya çalışın. Kaşımadan yapamaz duruma geliyorsanız, o bölgeyi akan soğuk su altında tutun. Ayrıca kaşıntıyı almak için buz parçalarından da yararlanabi­lirsiniz.