Alerji ve Bagisiklik Tedavisi

Alerji ve Bağışıklık Tedavisi

Buraya kadar alerjiyle mücadelede iki temel yaklaşım üs­tünde yoğunlaştık. Birinci yaklaşım sakınmadır: Alerjen­lerin solunum, içecek, yiyecek ya da temas yoluyla vücudunu­za girmesini önleyin, evinizi alerjenlerden iyice arındırın ve balansı, yabanarısı gibi böceklerden biraz uzak durun, ikinci yaklaşım ilaçtır. Birçok ilaç alerji belirtilerini ve astım gibi da­ha ciddi sorunları gidermeye yardım edebilir.

Şimdi üçüncü bir seçeneği, alerji aşısı olarak da bilinen ba­ğışıklık tedavisini ele alacağız. Bu yöntem diğerlerinin yapa­madığı bir şeyi vaat eder: Sorun yaratan polenlere, küf sporla­rına ve diğer alerjenlere karşı duyarsızlaşma şansı.

Bağışıklık tedavisi alerjiyi kesin biçimde ortadan kaldıra­maz. Alerjik tepki gösterme riskinizi büyük ölçüde azaltsa da, kusursuz olmaktan uzaktır. Bir kere herkese uymaz. Bazı kişi­ler bu tedaviye başkalarına göre daha uygundur. Bazı alerjen­lere karşı başarı daha yüksektir. Tedavi süreci uzundur. En iyi sonucu almak için yıllar gerekebilir. Bu süre boyunca onlarca kez yapılacak aşının maliyeti de artacaktır. Alerjene karşı ge­liştirdiğiniz tolerans ömür boyu sürmeyebilir.

Ama ciddi ya da sürekli alerjik tepkiler karşısında bağışık­lık tedavisi büyük bir çekicilik kazanabilir. Şimdi konuya bi­raz daha yakından bakalım.