Homeopati – Notralizasyon Tedavisi

Uyduruk Tedavilere İtibar Etmeyin

Alerji bazen canınıza öylesine tak eder ki iyileşmek için her şeye razı olabilirsiniz. İşin kötü tarafı, umduğunuz iyileşmeyi sağlayacağı öne sürülen, ama doğruluğu kanıtlanmamış ve hatta tehlikeli bir sürü tedavi var ortalıkta.

İşte, kulak asmamanız gereken birkaç tedavi biçimi:

Nötralizasyon tedavisi

Bu tedaviye inanan kişiler, vücu­du uyarabilecek bir alerjeni az miktarda almanın söz konusu alerjenle tam temasta koruyucu olacağını iddia ediyor. Teda­vinin esası şu: Alerjen özütü enjeksiyonla veriliyor ya da dil altına damlatılıyor. Alerji belirtilerinin hissedilmeye başladığı ya da yakında alerjenle bir temasın beklendiği durumlarda özütün alınması isteniyor.

Bilinen bağışıklık tedavisine biraz benziyor gibi görünürse de, bu uygulama kanıtlanmamış bir yaklaşımdır ve özellikle besin alerjisiyle ilgili olarak kullanıldığında tehlike yaratabilir.

Otolog idrar enjeksiyonları

İster inanın ister inanmayın, bazı kişiler insanın kendi idrarından alınma bir örnekle yapı­lacak enjeksiyonun alerjileri önleyebileceğini iddia ediyor. Bu teori idrarda alerjik tepkileri ortadan kaldıran proteoz adlı bir maddenin bulunduğu savına dayanıyor. Yineliyoruz, bu yön­temin de işe yaradığını gösterir bir kanıt yok. Bazı uzmanlar idrarda bulunan maddelerin vücuda geri verilmesiyle ortaya çıkabilecek tehlikeli durumlara dikkat çekiyor.

Diyet ve vitamin tedavileri

Karmaşık beslenme düzen­leri uygulayarak ya da çeşitli vitaminleri, amino asitleri ve başka maddeleri birlikte alarak vücudun alerji yanıtı vermesi­nin önlenebileceğini savunanlar vardır. Doğruluğu kanıtlan­mamış bu yaklaşım, beslenme düzeninde radikal değişiklikler yapılması ya da aşırı vitamin alınması halinde tehlikeli bile olabilir.

Besin alerjilerinden sakınmak için beslenme düzeninde basit bazı değişikliklerin yapılması apayrı bir şeydir. Vücudun tepkisine yol açan besinlerden sakınmak, besin alerjilerinden kurtulmanın kanıtlanmış bir yoludur.

Homeopati

Bu tedaviye inanan kişiler az miktarda besin ya da bitki özütleri yutmanın alerjik tepkileri önleyebileceğini iddia ederler. Alternatif bir sağlık felsefesi olarak Batı'da yay­gınlık kazanan homeopatinin bu yaklaşımını destekleyen güçlü bir kanıt yoktur.

Alternatif Bir Yöntem

Burada anlatılan sürekli enjeksiyonlara dayalı tedavi, genel­likle en iyi sonucu vermesi nedeniyle çoğu hekimin tercih et­tiği bir yöntemdir. Ama alternatif bir yöntem de vardır. Daha saldırgan bir yaklaşımı öngören bu hızlandırılmış tedaviyle, günlerle ifade edilebilecek bir süre içinde alerjene karşı sınır­lı bir tolerans sağlanabilir. Özellikle böcek sokmasına karşı hızlı bir korumaya gerek duyan kişilerde bu yöntem uygula­nır. Tedaviye alınan kişiye günde birer saat gibi kısa aralarla birden çok enjeksiyon yapılır. Dozların hızla verilmesi alerjik tepkinin gelişme olasılığını artırır. İğneler yapılırken tepkileri önlemek için antihistaminikler ve kortikosteroitlerin kullanıl­ması istenebilir. Riskin yüksekliği nedeniyle hızlandırılmış ba­ğışıklık tedavisi yalnızca bu konuda deneyimli bir uzmanın gözetimi altında yürütülmelidir. Anafilaksi gibi ciddi tepkilere anında müdahale edilebilecek koşulların bulunması hayati önem taşır.