Ari Sokmasi ve Tedavisi

Arı Sokmaları ve Arı Sokması Tedavisi

Ne kadar dikkat ederseniz edin, bir arı günün birinde canını­zı yakabilir. Piknik yaparken, ağaçlar altında yürürken ya da gölgede oturmuş dinlenirken bir arıyla başınız belaya girebi­lir. Arı soktuğunda paniğe kapılmayın. Belirtileri bekleyin. En azından sokma yerinde bir kızarıklık ve şişme göreceksiniz. Bu yerel tepki son derece normaldir. Sistemik, yani genel bir tepkiye karşı uyanık olun. Sokma yerinin uzağında kurdeşen görürseniz alerjik tepki veriyorsunuz demektir. Fark edeceği­niz her çeşit anafilaksi belirtisi tehlikeli bir durumun habercisi olabilir.

Arı sokmasında en küçük bir alerjik tepki saptadığınızda hekime başvurun. Ciddi tepkiler yalnızca boğazda bir gıcık­lanmayla ya da döküntüyle başlayabilir. Ama dakikalar içinde anafilaksi bütün şiddetiyle ortaya çıkabilir. Ne kadar vurgulasak azdır: Arı sokmasına karşı alerjik tepkileri sakın hafife al­mayın. Hemen acil yardım almaya çalışın.

Daha önce arı sokmasına bağlı alerji belirtileri göstermiş-seniz, muhtemelen hekiminiz yanınızda acil enjeksiyon yap­maya yönelik hazır bir kît bulundurmanızı isteyecektir. Kitte alerjik tepkileri durdurmak için hızlı etki gösteren bir çeşit ad­renalin (efinefrin) yer alır. Bu ilaç kan damarlarını büzer, akciğerlerdeki kasları gevşetir, şişmeyi azaltır ve kalp atımlarını uyarır. Efinefrin kitini her zaman yanınızda taşımalısınız. Çün­kü olay daha önce hafif biçimde ortaya çıkmış olsa bile, bö­cek yeniden soktuğunda benzer ve hatta daha şiddetli bir tep­kinin gelişme olasılığı yüksektir. Hazır kitteki otomatik enjek­törün kullanımı kolaydır. Aleti kalçanın hemen altına dayar ve düğmesine basarsınız. İşlem sırasında hemen hiç acı duyul­maz. İlaç zerk edildikten sonra belirtilerin hızla gerilediği gö­rülür. Unutmayın, adrenalin acil müdahale ilacıdır. Müdahale­den sonra hiç zaman yitirmeksizin hekime gitmeniz gerekir.

İlacın etkisi yaklaşık 20 dakika içinde azalmaya başlayabilir. Tehlikeli belirtilere karşı tek doz—özellikle birden çok arı sok­ması durumunda—yetersiz kalabilir.

Sîzi hangi böceğin soktuğunu bilmeniz ve bunu hekime söylemeniz işe yarayacaktır. Sokan böcek balansı mı, yoksa yabanarısı mı? Bunların zehirleri arasında küçük farklar var­dır ve siz yalnız birine karşı alerjik tepki geliştiriyor olabilirsi­niz. Ayrıca balansı ucu kertikli iğnesini deride bırakarak uzak­laşır ve bu arada gördüğü hasar nedeniyle ölür. Deriye saplı kalan ucu kertikli, içi boş iğne, çoğu zaman iğneye bağlı ka­lan zehir kesesi hâlâ bir miktar zehir içeriyor olabilir. Dolayı­sıyla iğneyi vücudunuza daha fazla zehir enjekte etmeden çı­karmanız gerekir. Bunun için ucu kör bir bıçağı ya da bir kre­di kartını sokulan yerin yakınına bastırın ve iğneyi çıkarmak üzere deriniz boyunca sürtün. Sakın cımbız kullanmayın. Çünkü yapacağınız sıkıştırma hareketi derinize daha çok ze­hir girmesine neden olabilir.