Kortikosteroit Nedir

Kortikosteroitler (Kortikosteroidin)

Alerji belirtileriyle mücadelede kortikosteroitler tartışmasız ağır sıklet şampiyonlarıdır. İltihaplanmayı engellemede müt­hiş etkili oldukları için, burun tıkanıklığını, kurdeşeni ve bronşlardaki şişmeyi azaltmak için kullanılırlar. Bu şekilde birçok alerjik tepki daha başlamadan durdurulabilir. Ayrıca başlangıç atağından saatler ve hatta günler sonra ortaya çıkan gecikmiş alerjik tepkiler engellenebilir. Kortikosteroitlerin geniş yelpaze­li bir etkisi vardır; kullanan hemen herkeste iyi sonuç verirler.

Kortikosteroitlerin saman nezlesiyle mücadelesi üç yoldan gerçekleşir: Burun, ağız ve deri. Burun spreyleri genellikle ilk seçimdir. Bu şekilde ilaç vücudun en çok gerek duyduğu yere doğrudan verilmiş olur. Yan etki olasılığı düşüktür. En kötü ih­timalle burunda biraz örselenme ve bazen burun kanaması or­taya çıkabilir. Kortikosteroit burun damlaları saman nezlesi, pereniyal rinit ve sinüzitte kullanılır.

Kortikosteroitlerin burun yoluyla kullanımı genellikle orta şiddette alerji belirtilerinin tedavisinde yeğlenir ve yalnız antihistaminik/dekonjestan kombinasyonunun işe yaramadığı durumlarda gündeme gelir. Ama giderek daha çok hekim bu yolla tedaviyi bazı antihistaminik ve dekonjestanlar gibi birin­ci seçenek olarak kullanmaya başlamıştır. Bu yaklaşım ilaç de­ğiştirmeden tedaviyi sürdürme şansını verir. Üstelik inhaleri günde yalnız bir ya da iki kez kullanmanız yeter. Böylece ilaç kullanmayı daha kolay hatırlayabilir, hekimin belirttiği uygu­lama düzenini aksatmadan sürdürebilirsiniz.

Burun yoluyla alınan kortikosteroitler, su bazlı bir çözelti ve itici gazlı toz biçiminde olabilir. Bunlar aynı ölçüde etkili­dir; ama bazı kişiler birini diğerine tercih edebilir. Su bazlı çö­zelti burun duvarlarını nemlendirdiğinden, akıntının artmasına yardımcı olabilir. Toz ilaç bir sorun yaratmamakla birlikte, ba­zen yaydığı koku yüzünden hastayı rahatsız edebilirler.

Burun yoluyla alınan kortikosteroitler yeterli düzelme sağ­lamazsa, hekim bunu bir antihistaminik/dekonjestan kombinasyonuyla destekleyebilir. Ama alerji mevsiminin ortasında ciddi sorunlar yaşayan bir kişiyseniz, daha da kuvvetli bir ilaç tedavisi gerekebilir. Bu amaçla ağız yoluyla ya da enjeksiyon­la kortikosteroit verilmesi yoluna gidilebilir (steroit enjeksiyo­nunun yalnız hastane koşullarında yapılmasının doğru olaca­ğını unutmayın). Bu yollardan verilen kortikosteroitler, alerjik tepkilerle mücadele etmek üzere bütün vücuda yayılır ve ge­nellikle çok etkili sonuçlar alınır. Sorun bunların yalnız kısa bir süre kullanılabilmesidir.

Prednizon gibi ağız yoluyla alınan kortikosteroitleri birkaç haftadan daha uzun bir süre kullandığınızda istenmeyen bazı yan etkiler ortaya çıkabilir. Bunlar arasında vücutta sıvı tutul­ması, kas zayıflaması, kaslarda doku kaybı, deride incelme, ül­ser ve diğer sindirim sistemi rahatsızlıkları, katarakt, kemik koflaşması ve çocuklarda büyümenin yavaşlaması sayılabilir. Görüldüğü gibi olası yan etkiler ciddidir; ama çoğu kişide kı­sa süreli kullanım bir soruna yol açmaz. Üstelik bu ilaçlar alerjik tepkiler yüzünden hayatı dayanılmaz hale gelmiş bazı kişiler için tek çözüm olabilir.