Peptik Asi Yeni Alerji Tedavisi

Yeni Alerji Tedavileri

Hekimler ve araştırmacılar her geçen yıl astım ve alerji teda­visinde heyecan verici yeni yollar keşfediyorlar. Günümü­zün ilaçlan on yıl öncesine göre çok daha iyidir. Önümüzdeki on yılda daha iyi ilaçların bulunacağı da rahatça söylenebilir.

Peki, bu çabanın sonuçta varacağı nokta ne? Alerji ve astım kesin biçimde tedavi edilebilecek mi? ileride saman nezlesi, astım ve anafilaksi sorunları iğne ya da hapla tamamen orta­dan kalkacak mı? Deniz ürünleri ziyafetinin sonu hüsran ve kurdeşen olmaktan çıkacak mı? Kırda an sokmasına bağlı alerji korkusu yaşamanın sonu gelecek mi?

Kim bilir, belki diyebiliriz ancak. Alerjiler karmaşıktır. Dünya alerjenlerle doludur ve bunların davranışları farklı fark­lıdır. Bütün alerjik tepkileri tek bir tedaviyle engellemenin yolu bulunamayabilir. Ama bir gün aşılarla ve diğer tedavilerle alerjenleri teker teker dize getirebiliriz. Bu yöndeki ilk çalışmaların sonuçları umut verici; ama daha yapılacak çok iş var. Geliştirilmekte olan bazı tedavilere bir göz atalım isterseniz.

Peptit Aşıları

Bu yöntem bildiğimiz bağışıklık tedavisine yeni bir açılım ge­tirecek niteliktedir. Mevcut tedavi biçimi hekimlerin az miktarda alerjen içeren bir dizi iğne yapmasına dayanıyor. Bu iğ­neler alerjene karşı kısmi bir direnç geliştiriyor. Ama tedavi­nin etkili olabilmesi için yıllarca sürmesi, sık sık yinelenme­si gerekiyor.

Şimdi araştırmacılar aynı direnci yaratmak için alerjenlerin peptit denen çok küçük parçacıklarını kullanmayı deniyorlar. Peptitler proteinlerin yapı taşları olan küçük birer amino asit zinciridir (unutmamak gerekir ki alerjenlerin çoğu proteinler­dir). Alerjenin yalnızca küçük bir parçasını kullanmakla varıl­mak istenen sonuç, şimdiki bağışıklık tedavisinin yan etkileri­ni ve risklerini ortadan kaldıracak şekilde bir tolerans sağla­maktır. Şu anda uygulanan bağışıklık tedavisinde bu tür tepki­ler çok yaygındır ve bazen ciddi sorunlar yaratabilmektedir.
Peptit aşılarının başka üstünlükleri de olacaktır. Öncelikle, peptitleri sentez yoluyla elde etmek, halen kullanılmakta olan doğal alerjenleri çok küçük miktarlarda arıtarak ayırma işle­mine göre daha kolay olabilir; bu da bağışıklık tedavisinin da­ha ucuza çıkmasını sağlayabilir. İkincisi, bu aşılar çok daha hızlı bir etki gösterebilir. Halihazırda çeşitli polenlerden toz akarlarına kadar uzanan geniş bir yelpaze içinde testler sürdü­rülmektedir.