Karacigerde Yaglanma Belirtileri

Karaciğerde Yağlanma

Şişmanlarda Karaciğer Yağlanması Neden Sık Görülür?


Karaciğer yağlanması şişman kişilerde sıklıkla görülen bir durumdur. Karaciğer yağlanması şişmanlık dışında şe­ker hastalığı olanlarda, kan yağları yüksek olanlarda ve tansiyon yüksekliği bulunanlarda sık görülür. Nedeni bi­linmeyen bu durumun tedavisi konusunda da kesin bir bilgi yoktur.

Karaciğer yağlanması olan hastaların çoğunda basit yağlanma vardır ve bu hastalık genellikle iyi seyreder ve siroza dönüşmez. Ancak karaciğerde iltihaplanma, yani yağlı hepatit varsa (ikinci dönem) siroz gelişebilir.

Erişkin yaştaki şişmanların yüzde 57 ila 75'inde, çocuk şişmanların ise yüzde 23 ila 50'sinde karaciğer yağlanması vardır.

Karaciğer yağlanması teşhisi konulan kişilerin çoğun­da, herhangi bir şikayet ve belirti yoktur. Bir kısmı ise yor­gunluk, halsizlik ve karnın sağ tarafında dolgunluk hisse­derler. Karaciğer yağlanması olan kişilerin karaciğerlerin­de büyüme ortaya çıkar.

Karaciğer Yağlanması Büyümesi

Karaciğer yağlanması olan kişilerde AST (SGOT), ALT (SGPT), alkalen fosfataz ve GGT adı verilen karaciğer testlerinde yükselme olur. Bu testlerin yüksek çıkması o ki­şide karaciğerde hasar olduğunu gösterir. Karaciğerinde basit yağlanma olan hastaların yüzde 59'unda zaman içinde hastalıkta herhangi bir değişiklik olmazken, yüzde 13'ünde yağlanma kendiliğinden iyileşir. Hastaların yüzde 2 8'inde ilerleme ve siroza doğru bir gidiş olabilir.

Karaciğer Yağlanması Tedavisi

Karaciğer yağlanmasının tedavisi için hasta kilo verme­li ve buna uygun bir diyet uygulamalıdır. Beraberinde şe­ker hastalığı ve kan yağlarında yükseklik varsa bu hasta­lıkların da tedavi edilmesi gerekir. Karaciğer yağlanması olan hastaların kilo verirken yavaş kilo vermeleri çok önemlidir. Hızlı kilo verenlerde karaciğer hastalığı kötüleşir. Çocukların haftada en fazla 500 gram, erişkinlerin ise haftada en fazla 1600 gram kilo vermesi gerekir. Tedavide doktorun önereceği bazı ilaçlar kullanılabilir.