Sismanlik Cesitleri Nelerdir

Şişmanlığın çeşitleri var mıdır?

Vücuttaki yağın dağılımına göre şişmanlık, erkek tipi ve kadın tipi olmak üzere ikiye ayrılır. "Erkek tipi" ya da "elma tipi" şişmanlıkta karında, göbekte, iç organların et­rafında fazla miktarda yağ vardır. Şeker hastalığı, tansi­yon, kan yağlarında yükseklik, karaciğer yağlanması, koroner arter ve beyin damar hastalıkları (inme-felç) bu şiş­manlık tipinde sık görülür. Bu nedenle göbekte yağ top­lanmasıyla karakterize edilen bu şişmanlık türü sağlık açı­sından çok zararlıdır.

"Kadın tipi" veya "armut tipi" şişmanlıkta yağlar cilt altında ve kalçada birikmiştir. Kadınlarda yağların basen­de veya kalçada birikmesi bu tür şişmanlığı oluşturur. Bu tip şişmanlarda kalp ve damar hastalığı veya şeker hastalı­ğı daha az görülür.

Şişman bir kişide kalp hastalığına yakalanma riski, bel çevresi ve VKİ'ye göre anlaşılır. Bel çevresi genişledikçe kalp hastalığına yakalanma riski de artar. Bel çevresi erkek­te 102 cm'den, kadında 88 cm'den fazla ise, kalp hastalığı­na yakalanma riski yüksek demektir. Bel çevresi ne olursa olsun VKİ >35 kg/m2 ise yine kalp hastalığı riski yüksektir.

Yaş arttıkça insanlar neden kilo alır?

Yaşla birlikte kilo artışının bir nedeni, kanda pankreas bezinden salgılanan insülin hormonu ile böbreküstü bezin­den salgılanan kortizol hormonunun artmasıdır. Her iki hormon da çeşitli mekanizmalarla yağ birikimini artır­maktadır. Bu hormonlar yağların parçalanmasını veya eri­mesini engelleyerek yağ miktarının artmasına neden olur­lar. Diğer bir neden de yaşla birlikte hareketin azalmasıdır.

Yanlış yemek yeme alışkanlıklarının kilo almada etkisi nedir?

Kilo almada yanlış yemek yeme alışkanlıklarının da önemli bir yeri vardır. Bunları şöyle sıralayabiliriz:
Hızlı yemek yemek, büyük lokmalar halinde yemek, az çiğnemek ve çatalı kaşığı elden hiç bırakmamak,
Öğün atlamak, öğün aralarında devamlı atıştırmak,
Televizyon seyrederken, kitap veya gazete okurken yemek yemek,
Üzüntülü ve sıkıntılı durumda aşırı yemek yemek,
Çok fazla yemek yemek,
Ziyaret ve davetlere sık katılmak, tatlı ve şeker ik­ramlarını reddetmemek,
Akşam yemeğinden sonra, yatıncaya kadar devamlı bir şeyler yemek,
Az su içmek,
Akşam eve gelince yemeğe kadar abur cubur yemek.
Şişmanlığa zemin hazırlayan hastalıklar