Hiperaktivite Dikkat Bozuklugu Cesitleri

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğunun Çeşitleri

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite durumu üç şekilde olabilir. Bunlardan birincisi dikkat eksikliğinin çok belirgin olma­dığı sadece aşırı hareketlilik ve fevrilik ile giden durum­dur. Bu durumda çocukta sadece aşırı hareketlilik ile ilgili şikayetler fazla olup dikkat eksikliği önemli bir problem değildir.

Hiperaktivitenin Üç Tipi Vardır;

Dikkat Eksikliği Önde, Hiperaktivite Önde, Her İkisinin bir arada görüldüğü tipi

İkinci tipte ise tam tersi olarak dikkat eksikliği çok belirgin olup hareketliliğin önemli olmadığı veya çok belirgin bir şekilde bulunmadığı durumlardır. Bu durumda özellikle dikkatini verememe, uzun süre devam ettirememe, sık sık dikkat dağınıklığı ile belirlenen bir durum söz konusudur. Aşırı hareketlilik ise çok önemli bir sorun değildir. Bu du­ruma doğrudan dikkat eksikliği bozukluğu denebilir. Ba­zen yanlış anlaşılarak sadece aşırı hareketli çocukların tedavisi yapılmaya çatışılmakta, dikkat eksikliği olan ço­cuklara gerekli ve zamanında müdahale yapılmamakta­dır. Bu durum çocukların sorunlarını oldukça artar.

Üçüncü tipte ise hem dikkat eksikliği hem de aşırı hare­ketlilik çok belirgin olarak bulunur. Bu durumda çocukta bütün belirtiler yaygın olarak vardır. O zaman hem dikkat eksikliği hem hiperaktivite ile ilgile tedavinin yapılması gerekir.