Hiperaktivite Tedavisinde İlac Yeterli Midir

Hiperaktivite Tedavisi

Hiperaktivite Tedavisinde İlaçlar Yeterli Midir?


Dikkat eksikliği ve hiperaktivite belirtilerinin şiddet de­recesine göre, eşlik eden başka bir problem olup ol­mamasına göre ilaç tedavisi ve ek tedavi metotları uy­gulanmaktadır, ideal tedavi ve başarılı sonuç için ilaç tedavisine ek olarak psikoterapi, psiko-eğitsel destek ve davranış tedavisi de faydalı olacaktır. Ancak ilaç tedavisi olmadan psikoterapi ve eğitim yeterli gelmemektedir. Bu konuda ilaç tedavisi ile birlikte diğer ek tedavi metotla­rı uygulanmalıdır. Bu durumda çocuk-hekim-aile-okul dörtgeni önemlidir. Bu dörtgenin bir ayağı eksik olursa ideal tedavi olamayacaktır. Öğretmenin ve ailenin uygun yaklaşım ve yönlendirmesi tedavinin etkinliğini oldukça artırmaktadır.

Anne babalar doktorlarının yönlendirdiği tedavi seçene­ğini uygulamak durumundadır. Ek olarak başka tedaviler uygulanmasa bile sadece ilaç tedavisi ile bile önemli fay­dalar sağlamaktadır.

İlaç Kullanımı Konusunda Önemli Noktalar, Dikkat Eksikliği Tedavisi

Bu konuda çocuğa uygun yönlendirme ve tedavi konusun­da bilgi verme çok önemlidir. Çocuk niçin doktora geli­yor? Ne kadar daha gelecek? ilaç almasa ne olur? Dokto­ra gelmek kötü bir şey midir? Şeklindeki soru işaretlerini telafi etmek gerekir. Bu durumun açıklaması ve çocuğun kafasına takılan bu soru işaretlerinin giderilmesi doktor tarafından yapılmalıdır. Doktorun tedavisine aile ve oku­lun vereceği destek ve bakış açısı çocuğun tedaviye olan uyumunu belirlemektedir. Bu konuda doktorun uygun açıklamaları ve çocuk ile ideal uyumu çocuğun kafasındaki soru işaretlerini azaltacak ve tedaviye olan uyumunu artıracaktır. Bu konuda yapılan uygun açıklama ve uygun yönlendirme ile çocuklarda ilaç kullanılması ile ilgili so­run kalmamaktadır.

ilaç tedavisine başlandıktan sonra belli aralar ile doktor ile görüşmek gerekir. Çünkü her çocuğun ilaca vereceği cevap aynı değildir, ilaç dozunun ayarlanması, bu ilacın faydalı olup olmadığı görüşmelerde değerlendirilmelidir. Anne babalar ilaç tedavisi konusunda kafalarına takılan soruları mutlaka doktorları ile paylaşmalıdır. Tedaviyi bırakmak isteseler bile bundan doktorlarının haberi ol­malıdır. İlaç ile ilgili gördükleri yan etkileri doktorlarına bildirmeleri faydalıdır. Kısacası ilaç tedavisinde önemli olan konulardan birisi de ilaç tedavisi yapan tedavi ekibi ile kurulacak sağlıklı iletişimdir.