Hiperaktivite İlaclari

Hiperaktif Çocuklarda En Sık Kullanılan İlaçlar, Hiperaktivite İlaçları

Hiperaktivite tedavisinde ilaç kullanımı bu hastalığın gidi­şatı açısından önemli bir konudur, ilaç tedavisi olmadan hiperaktivite tedavisi oyalamadan başka bir şey değildir, ilaç tedavisi ile çocuğa ve ailesine rahat nefes aldırmak mümkündür. Zaten hiperaktivitenin ve dikkat eksikliğinin sıkıntılı belirtileri ile iyice yorulmuş ve işlevsellik kaybına uğramış olan ailenin alternatif tedavi metodları ile zaman kaybetmesi çok fazla geçerliliği olmayan bir yoldur. An­cak ilaç tedavisinin yanında destek olarak diğer alternatif tedavi metotları uygulanabilir.

Çok kısa bir süre içinde hiperaktif çocukların ilaç ile bir­likte iyi sonuçlar alarak gerek okul ve ders başarılarını düzeltmeleri gerek hastalığın belirtilerini ilaç yardımı ile yenmeleri gerekse anne baba ve öğretmen ile ilişkilerin düzelmesi açsından ilaç tedavisi çocuklar ve aileleri açı­sından can simidi olmaya devam etmektedir.

Amerika'da çok daha uzun yıllardır kullanılan metit-fenidat etken maddeli "ritalin" veya uzun etkili olan "concerta" tedavisi ülkemizde de son yıllarda başarı ile kullanılmaya başlanarak bu konuda dikkat eksikliği ve hiperaktivite belirtileri gösteren çocuklar için destek ol­maktadır. Ayrıca ülkemize henüz gelme aşamasında olan "atomoksetin" etken maddeli bir ilacın da tedavide etkin bir şekilde kullanıldığını belirtmek gerekir.

Bu konuda en sık kullanılan ve hemen hemen ilk tercih bir merkezi sinir sistemi sitümülanı olan ilaçlardır. Bun­ların kısa etkili ve uzun etkili şekilleri vardır. Ayrıca bu çocuklarda ek başka tanıların olma durumuna göre SSRI türü antidepresanlar, trisiklik antidepresanlar veya dok­tor kontrolünde başka ilaçlarda kullanılabilir.

Tedavide en önemli prensip çocuk ve genç psikiyatrisi uzmanları tarafından yapılan değerlendirme sonrasında ilaç tercihinin netlesmesidir. ilacın yaşa göre seçimi, boy kilo ve çocuğun tıbbi durumu değerlendirilerek yazılma­sı gerekir. Unutulmamalıdır ki ilaç tedavisi doktor kon­trolünde özellikle çocuk ve genç psikiyatrisi nezaretinde kullanılması gerekir. Bunu vurgulamamamızın sebebi gereksiz doz, aşırı doz, yanlış tanı, uygunsuz tedavinin önüne geçilmesi çocuk ve genç psikiyatrisi uzmanının te­daviyi devam ettirmesi ile mümkündür.