Huzursuz Bacaklar Sendrom (HBS)

Huzursuz Bacaklar Sendromu (RLS) Vakfı nedir?

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki bu vakıf, HBS hak­kındaki en son bilgileri sağlar. Bu işi üç ayda bir yayınladı­ğı Uykuda Dolaşanlar gazetesiyle yapar. Uykuda Dolaşan­lar Vakfı destekleyicileri, HBS tedavideki yeni araştırma sonuçlarından, tıbbi mecmuaların HBS'yle ilgili makale-lerdeki özet bilgilerinden, son gelişmelerden ve okuyucula­rın yatak zamanı hikayelerinden, destekleyici gruplardan haberdar olur ve okurlarını bilgilendirir. Uykuda Dolaşan­lar gazetesine okuyuculardan doktora gelen haberler en önemli bilgi kaynağıdır.
Küçük kasabalardan büyük şehirlere kadar, insanlar bir araya gelip HBS'yle birlikte yaşama duygularını payla­şır, hastalık hakkında ailelerle, hastanın arkadaşlarıyla ha­berleşmelerini tartışır ve en son tedavileri öğrenirler.

HBS Vakfı, erkek-kadm ve çocuklarda yaşamı tatsız hale sokan bu hastalıkla yaşamı düzenlemeyi, ondan ha­berdar olmayı artırmayı, tedavileri daha pratik hale getir­meyi ve araştırmalar yoluyla en uygun tedavisinin bulun­masını amaç edinmiştir.

Bireysel aidatlar ve bağışlar, vakfın gelirini meydana getirir. Bu gelirler HBS'liler için bulunacak ilaçlar ve teda­vi araştırmaları için kullanılmaktadır. Türkiye'de de HBS Vakfı kurulması temennisiyle, ilgilenebilecekler için Amerika Birleşik Devletleri'ndeki bu vakfın adresi ve web sitesi arkada verilmiştir:

Biraz da gülelim...

HBS belirtileri ve bunların uykuyla ilişkileri üzerinde okuyucumuzdan hoşgörülü bir yaklaşım bekleyerek "ken­dimizle dalga geçme olgunluğu" gösterelim.
Günde yaklaşık sekiz saat uyuduğumuzu kabul eder­sek, hayatımızın yaklaşık üçte biri uykuda geçiyor. Uyku­da güldüğümüzü bilemediğimize göre, uykunun HBS'de yaptıklarına, affınıza sığınarak biraz gülelim:
İhtiyar uyku falcısına, bacaklarda etkin periyodik at­maları (istem dışı hareketleri) yorumlatalım:
HBS'li- Geceleri yatakta çok dönüyormuşum, ayakla­rımda sık sık atmalar, birbirine sürtmeler oluyormuş, hat­ta eşime tekme atıyormuşum. Üzerinize afiyet, rica edece­ğim kimseler duymasın; bu yüzden yataktan da atıldım.
Ayrıca göstermek gibi olmasın ama bacaklarımı birbi­rine sürtmekten bacak kıllarım da döküldü. Benim duru­mum nedir?
Falcı- Hayırdır. Size iki vakte kadar yolculuk gözükü­yor. Gece olanlar bunun temrini (alıştırması). Sonu sela­met.
Aylar sonra...
Hasta- Gece yatakta sık dönmeler ve bacaklarımdaki atmalar nedeniyla çok sık uyanıyorum. Yeniden uykuya geçmem zor oluyor, ertesi gün yorgunluk hissediyorum. Gündüzleri sık uyukluyorum. İşlerimi yapmada zorluk çe­kiyorum. Yaşam kalitem bozuldu. Şimdi ne yapayım?
Falcı- Acayip, bunda hikmet (gizli bir şey) var. Demek ki gündüzleri de rahat bırakmıyorlar. Teberrüken (mutlu olman için) seni bir "mütehhassıs-ı asaba" (nörolog) yollayayım. Bütün gece uykunu da ölçsünler, eksiği-fazlası var mı bakılsın. Zamimeten (ayrıca), hekim başına benim gönderdiğimi ve zinhar (sakın ha) daha önce bana görün­düğünü de söyleme. Sonra "geç göndermiş" der.