Bebeklerde Kardiyopulmoner Resusitasyon

Bebeklerde Kardiyopulmoner Resüsitasyon (0-1 Yaş)

Bebeklerde KPR'nda ilk önce yanıtsızlık saptanır. Bebeğe sırt üstü pozisyon verildikten sonra bebeğin baş ve boynu destek­lenir. Baş-Çene ya da Çene kaldırma pozisyonu kullanılarak açık hava yolu sağlanır. Posterior hava yolu obstrüksiyonuna neden olacağından boyun hiperekstansiyona getirilmez. Göğüs hareketleriyle solunum kontrol edilir. Yüz yaklaştırılarak hava hareketleri dinlenir, daha sonra nabız kontrol edilir. Nabız üst kolda brakiyal ar­terden 5-10 saniye süreyle kontrol edilir. Eğer nabız varsa, açık hava yolu sağlanır ve dakikada 20 suni solunum yapılır. Nabız yok­sa kalp masajı için hazırla­nır. İki meme başı arasına hayali bir çizgi çizilir ve bu hayali çizgi ortasına iki parmak yerleştirilir. Dakikada 100 kez basınç yapılır ve 1.25-2.5 cm çökertilir. Kalp masajı ve solunum oram 5:1 dir. Her 10 sik-lüsten sonra nabız kontrol edilir. Eğer apne ise ve nabız yoksa KPR'a devam edilir.

Eğer hava yolu tıkanmışsa bebeğin başına tekrar pozisyon veri­lir ve tekrar nefes verilir. Başarısız olmuşsa bebek baş aşağı pozis­yona getirilir. Yüz aşağıda olacak şekilde, sırtına 5 kez vurulur. Tekrar supine pozisyonuna getirilir. Göğüste sternum ortasına 5 kez vurulur. Çene açılır ve herhangi bir yabancı cisim çıkarıp çıkarma­dığı gözlenir. Başa tekrar pozisyon verilir ve bebek ventile edilir. Hava yolu açılıncaya kadar işleme devam edilir

Yeni Doğan Bebeklerde Kardiyopulmoner Resüsitasyon

Yenidoğana KPR yapılırken önce ağız sonra burun temizlenir. Eğer yenidoğanda spontan solunum varsa ve kalp hızı 110 atım/dakikadan fazlaysa aspire edilir ve bebek uyarılır. Çoğu yenidoğan bu sırada spontan olarak solunum yapmaya başlar. Hala solu­num yoksa ağızdan ağıza ve ağızdan buruna iki nefes verilir. Bu girişim genellikle solunumu başlanabilir. Eğer solunum sürekli değil ve nabız yoksa, bir endotrakeal tüple yeterli oksijen sağlanır ve dakikada 20-30 solunum vermeye devam edilir. Solunum yok ya da sıkıntılı ve nabız 110/dakikanın altında ise, hava yolu aspire edilerek açıklık sağlanır. Ağızdan ağıza ya da ağızdan buruna solu­num yapılır. Eğer solunum ve kalp hızı azalmaya devam ederse ye-nidoğanda ventilasyon sürdürülür. Nabız palpe edilemezse dakika­da 100 kez kalp masajı yapılmasına başlanır ve ileri yaşam desteği önlemleri alınır.

Yenidoğanın Resüsitasyonunda Adımlar Şunlardır

1. Hava yolu sağlama
2. Yeterli oksijenle solunum sağlama
3. Dolaşım
4. Damar yolu açma (genellikle göbek veni yolu ile)
5. Sodyum bikarbonat verilir. (2mEq /kg , 1:1 oranında dilüe edil­miş, IV puşe ile)
6. Epinefrin verilir (0.1 mi, l:10000'lik solüsyondan)Hipotermi bebek ve çocukların resüsitasyonunda zararlıdır. Bundan dolayı hastanın vücut ısısı korunmalıdır.