Cocuklarda ileri Yasam Destegi

Çocuklarda Kardiyopulmoner Resüsitasyon (1-8 Yaş)

1 -8 yaş arası çocukların resüsitasyon işlemidir. Ço­cuk 8 yaş üzerindeyse ye­tişkinlerde uygulanan KPR uygulamaları kullanılır .

İlk önce cevapsızlık du­rumu saptanır. Sırt üstü pozisyon verilir. Baş-çene ya da Çene kaldırma yöntemi kullanılarak hava yolu açılır, göğüs hareketlerine bakılması, hava hareketlerinin dinlenmesi ve göğüsün hareket­lerinin izlenmesi yoluyla solunum değerlendirilir. Solunum yoksa hava yolu açıklığı sağlanır. Solunum yoksa burun kapatılarak ağızdan ağıza solunum yapılır. Karotid arterden nabız kontrolü ya­pılır. Eğer nabız varsa hava yolu açılır ve suni solunum sürdürü­lür. Eğer nabız yoksa çocuğun omuzlarının yanına diz çökülür ve kalp masajı için hazırlık yapılır. Sternumun alt ucuna iki parmak ve üzerine bir elin ayası yerleştirilir. Dakikada 80-100 kez 2.5-3.75 cm basınç uygulanır. Basınç ve basınç uygulanmayan devre­ler eşit olmalıdır. Masaj ve solunum oranı tek kişi ile 15:2, iki kişi ile 5:1' dir. İki kişiyle yapılan KPR sırasında solunum sırasında masaja ara verilmelidir. (Çocuklarda ileri yaşam desteği)


Masaj ve solunumun her 10 siklüsünden sonra nabız tekrar de­ğerlendirilir. Eğer hava yolu tıkanıksa çocuğun başına tekrar pozis­yon verilir ve tekrar solunum yapılır. Başarısız olunduysa çocuğun bacaklarının arasına diz çökülür ve bir elin ayası çocuğun göbek üzerindeki karın bölgesine ksifoidin altına , ikinci el de birinci elin üstüne yerleştirilir. 6-10 kez bu bölgeye manevra yapılır. Çene açı­larak yabancı cismin çıkıp çıkmadığına bakılır. Eğer yabancı cisim bulunamadıysa başa tekrar pozisyon verilir ve tekrar solunum ve­rilir. Hava yolu tıkanıklığı giderilinceye kadar işlem tekrar edilir.