Yara Yaralanma Tedavisi

Yaralar, Yaralanmalar

Yara, Deri üzerindeki her türlü tahribat sonucu (iğne, kesilme veya çizilme) meydana gelen açıl­ma bir yara olup, buradan vücuda mikrop girebilir. Bu nedenle yaralar çok çabuk temizlenmelidir. Bir yaranın geleceği, ilk pansumana bağlıdır. Yaralar genellikle mikrop kap­makla birlikte, alınacak önlemler yaranın basit bir kesikle, karın nahiyesinde ciddi bir yara oluşuna göre değişir.

Basit yaralar ve Yaralanma


Küçük kesikler veya yüzeysel çizilmeler olup, fazla kirlenmeyenlerdir.
Her türlü enfeksiyon ihtimalini ortadan kaldırmak için basit bir sıyrığın bile tedavisi gerektiğini anımsatalım. Özellikle çocuklar­da görülen bu sıyrıklar, hafife alınmamalıdır.

Av kazaları

Her yıl av mevsiminde av kazaları nede­niyle hastaneye başvuranların sayısı ar­tar. Basit korunma kurallarına riayet edil­se, av kazaları hiç vuku bulmayabilir. Av kazası yaraları, uzun sürecek yaralar açar: Saçmalar dağılarak vücuda girdiğinden, cerrah bütün kurşun parçalarını çıkartamaz.
Bütün kazalardaki gibi, bunda da acil önlem şarttır: Yaraya kompresyon yapmak şok durumunu önlemek

Tedavi ve Yapılması gereken

Yaraya dokunmadan önce elleri iyice yı­kamak ve tırnak aralarını fırçalamak ge­rekir. Mümkünse alkolle dezenfekte de edilmelidir. Sonra kurulamadan,'havada kurutun.

Temizleme ve dezenfeksiyon

• Bir yarayı dezenfekte etmek için, önce çevresini su ve sabunla yıkayın. Veya sı­vı bir antiseptikle silin.
• Ardından yaraya merkezinden çevresi­ne doğru renksiz bir antiseptikle kompres yapın. Pamuk kullanmayın, çünkü parçacıkları yaraya yapışabilir. Kompres­ler, gerektiği kadar yapılmalıdır.
• Yara vücudun tüylü bir yerindeyse, ön­ce tüyleri kesin. Gözle görülebilen ya­bancı cisimler (kum gibi) çekilip, Özenle alınmalıdır. Fakat derin saplanmış olan­ları çıkartmaya kalkışmayın. Bunlar aci­len doktora gösterilmelidir.
• Yara kanıyorsa, derhal kompresli pan­suman yapın

Tetanoza karşı önlem alın

Yaranın kontrolü

• Pansuman her 24 veya 48 saatte bir tek­rarlanmalıdır. Bir antiseptik, ılık su veya eterle ıslatılarak yumuşatılır ve açılır.
• Yara yeniden temizlenir ve yeni pansu­man konmadan, yaranın sıcak, kırmızı, ağrılı ve gergin olup olmadığına bakılır.
• Yara bir sıyrıksa, açık bırakılmalıdır. Böylece kuruması daha kolay olur ve en­feksiyon önlenebilir.
• Cerahat toplayan ve enfeksiyon kapan her yara, mutlaka doktora gösterilmelidir.