Çocuk Hastalıkları Çocuk Saglıgı

Çocuk hastalıkları ve Çocuk Sağlığı Korunma Tedavi Yolları

Küçük çocuklarda acil tıbbi olaylar, sebepleri, belirtileri tehlikelerime önemli özellikler taşırlar. Fakat bu yaştaki en tehlikeli kaza, aşılanmadan, temizlik ve koruyucu hekimliğe kadar, çocuklarla ilgilenmemekten kaynaklanan kazalardır. Bu yüzden de pek çok çocuk ölümü kaydedilmektedir.

Çocuklarda Yabancı Cisim ve Sıvı Yutma


Çocuğunuz bir şey yutarsa, her şeyden ön­ce paniğe kapılmayın. Sakin olun, onu korkutmayın, sinirlenmeden ve kızdırmadan, tat­lı sorularla yuttuğu şeyi öğrenmeye çalışın.

Katı yabancı cisimler

Çocuk hiçbir acı çekmiyor ve bir sıkıntı be­lirtisi göstermiyorsa: Onu teskin edin, kendi­niz de bir oh deyin. Ancak yine de doktoru­nuza danışıp, radyolojik bir tetkikin gerekli olup olmadığını sorun.


Çocuk solumakta güçlük çekiyorsa, öksürüyorsa: Dikkat! Yabancı cisim, nefes borusu­na kaçmış olabilir. Solunum yollarının tıkan­ması tehlikesi söz konusudur. Böyle bir du­rumda, solunum rahatsızlıklarında uygulan­ması gereken acil yardım hareketlerine girişin ve hiç gecikmeden doktora haber verin.

Çocuk yutkunmakta güçlük çekiyor ve göğüs kafesiyle yemek borusunda ağrı hissediyor­sa: Kendisini sakin bir şekilde hastaneye gö­türün ve radyolojik tetkik yaptırın.
Çocuk bir ilaç veya toksik bir katı cisim yutmuşsa: Zehirlenmelerdeki gibi girişimlerde bulunun

Sıvılar

Yakıcı sıvılar: Bunun hemen farkına varabilirsiniz; çünkü çocuk ağzında ve boğazında acı hissedecektir. Ağzını derhal bol suyla çalkalayıp yıkayın, fakat suyu yutmamasına dik-kat edin. Derhal doktor çağırın.

Zehirli sıvılar: Mümkünse, içtiği maddenin adını ve terkibini öğrenin. Genellikle sıvının kabı, çocuğun yanında bir yerde olabilir. Hemen ardından doktorunuzu arayarak, ne önereceğini sorun. Belki de sizden çocuğu kusturmanız istenecektir.

İhtilaç krizleri

Çocuklarda görülebilecek ihtilaç nöbetle­ri, mutlaka doktora danışmayı gerektirir.
Küçük çocuklarda pek çok nedenleri ola­bilir. Bunların ciddi olanları azdır. Örneğin yüksek ateş, nöbete sebep olabilir Bu durumda ateşi bütün imkânlar sefer­ber edilerek düşürmek gerekir (İlerdeki konularda). Sara da söz konusu olabilir

Bu hastalık doğru tedavi edilirse, ta­mamen iyileşebililr. Genellikle saralı bir çocu­ğun çevresi, kendisine nasıl davranılması ge­rektiğini bilir. Daha büyük çocuklarda, be­lirti bir tehlike işaretidir ve mutlaka doktora gösterilmelidir. Bu arada bazı ilkyardım gi­rişimleri uygulanabilir