Cocuklarda Bogmaca Oksuruk

Öksürük Boğmaca

Çocuklarda Öksürük
Akciğer bronşlarının iltihaplanması, ha­fif bile olsa, bronşlarda salgılamaya sebep olur, bu da havanın iyi dolaşmasını engeller. Bu engelleme, bazen dışardan bile duyulan, fakat doktorun steroskopuyla mutlaka işite­ceği bir hırıldamaya sebep olur Öksürük, bu salgıların normal olarak sökülüp atılma ihtiyacının sonucudur. Çocuğa da havalandırma yollarını temizleme imkânı verir. Fakat çocuk tükürmesini bilmediğin­den, öksürükle gelen salgıları yutar. Bronş­ları temizlemeye yarayan bu yumuşak öksü­rüğe saygılı olmak ve öksürük kesici şurup­larla engellememek gerekir. Hele büyükler için hazırlanmış öksürük şurupları, hapları ve fitilleri, çocuklar için büyük tehlikeler yara­tabilir.
Ancak bazı öksürükler endişe verici ola­bilir. Doktor tavsiyesi ve çok defa tedavi şart­tır.

Dinmeyen öksürük

Bu normal fizyolojik olay kesilmeden sü­rerse, hele geceleri çocuğu uykusuz bırakır­sa, sonunda yorucu olmaya başlar. Aslında bu tür öksürükler kurudur ve hasta balgam çıkartmaz. Doktorunuz, nedenini araştıracak ve genellikle tehlikeli olmayan sebebi ortaya çıkaracaktır (daha çok hafif griplerden son­ra kalır). Kendi başına ciddi olmayan bu ök­sürük, sonunda bir "tik" olarak kalabilir.
0 Ani öksürük nöbetleri Daha birkaç dakika önce normal olan bir çocuğun anide ve boğulur gibi öksürmeye başlaması, bu yüzden sesinin değişmesi, yaban­cı bir cisim yutması ihtimalini akla getirebi­lir ve acil doktor müdahalesi ge­rektirir.

Yineleyen gece öksürükleri

Yılın belirli dönemlerinde ortaya çıkıyor veya aksırma ile nefes nefese kalma da buna eşlik ediyorsa, hele bunlar daha önce de aler­jik belirtiler göstermiş bir çocukta görülüyor­sa, küçük astım krizi belirtileri olabilir.

Boğmaca öksürüğü

Başlangıç, çok karakteristiktir: Bir dizi ke­sik kesik öksürükten sonra, hasta bir horoz gibi öterek nöbeti bitirir. Ayrıca kusma ve en­feksiyon belirtileri öksürüğe eşlik eder. Aşı­lama sayesinde, günümüzde boğmaca da ar­tık daha hafif geçmekte ve teşhis daha kesin konabilmektedir. Sadece henüz aşılanmamış yeni doğmuş bebeklerin durumu tehlikeli ola­bilir.