Cekirdek Aile ve Akrabalik Terimleri

Akrabalığın Temel Birimi, Çekirdek Aile

Biçimi şu ya da bu ne olursa olsun en sınırlı akrabalık, anne baba ve çocuklardan oluşan yalın aile (çekirdek aile) birimi içerisindedir ve bu birim, akrabalığın temel taşıdı. Böylesi her bir aile, ana-babalar için bir küme ailesi, çocuklar içinse bir yönlendirme ailesidir ve birincil akrabalık ağının çatısı, aile birimi kurmakla örülür.

Bir yalın aile yapısı içerisinde on adet akrabalık terimi vardır:

1-Ana-baba (ebeveyn)
2-Çocuklar (evlat)
3-Koca
4- Baba
5- Karı-anne
6-Anne
7-Kız
8-Kız kardeş (bacı)
9- Oğul
10- Erkek Kardeş

"Çekirdek Aile" tanımıyla adlandırdığımız, toplumsal örgütün temel öğesi olan bu birim, soya dayalı akrabalık sistemlerinde olduğu gibi kalıcı bir nitelik taşımamaktadır. Çocuklar büyüdüklerinde kendi ailelerini kurmak üzere aileden ayrılacaklarından ailede bireylerin sayısı azalacak, anne babanın ölümüyle de eski aile yok olacaktır.

Evlat edinme olgusunda görülen toplumsal anne-babalık ve cinsel üretim içerisinde yerini bulan biyolojik anne-babalık, tam ve tipik olarak her ikisi birden çekirdek ailede işlev ve önem kazanır.

Her aile, bir üretim birimi olmanın yanında bir kültürleme (eğitme) ve yardımlaşma birimidir de. Çocuklar aile içerisinde büyürler ve kültürleme konusunda ilk bilgileri ana-babalarından edinir, uygulama işinin büyük kısmını kendinden büyük kardeşlerle ve arkadaşlarla birlikte oyun içinde ve dışında gerçekleştirirler. Ana okulları ve üniversiteler gibi örgün eğitsel kurumların bulunmadığı kimi yaşam biçimlerinde ailenin, akrabaların ve çevrenin eğitsel görevi kültürleme süreci içerisinde daha çok önem kazanır. Küme üyesi olma ve yardımlaşma bilinci aile kurumu içerisinde kazanılır.