Kimya Mesleklerinde İs Kazalari

Kimya Meslekleri ve Benzeri İşlerde İş Kazaları

Kimya meslekleri ile ilgili işyerlerinde kullanılan malzeme çalışanların sağlığını etkiler. Günümüzde endüstride binlerce kimyasal madde kullanılmaktadır. İş yerlerinde sağlığa zararlı olan kimyasal madde­leri 3 grupta toplayabiliriz: Tozlar, gaz ve buharlar, çözücüler.

1-Tozlar: Çeşitli organik ve anorganik maddelerden aşınma, parçalanma, öğütleme ve yanma sonucu meydana gelir, Tozlar Kimyasal kökenine göre 2 kısma ayrılır.
Organik Tozlar: Pamuk tozu,tahta tozu, un tozu gibi bitkisel kökenli tozlar. D.D.T. trinitrotoluen gibi sentetik kökenli tozlar.
Anorganik Tozlar: Demir, Bakır, Çinko tozlan gibi metalik tozlar çinko oksit gibi kimyasal bileşenli tozlarla mineraller, killer ve maden cevherleri gibi doğal bileşikli tozlar bu guruba girer.
2-Gaz ve Buharlar: İş yerinde gaz ve buharlar tehlikeli olur. Karbondioksit, metan, etan, bütan, hidrojen siyanür, hidrojen sülfür gibi.
Karbontetra klorür, nitro parafinler böbrek ve karaciğer üzerinde alkoller karaciğerde toksit etki yapar. Benzen buharı kemik iliğini etkiler. Kurşun buharları kan sisteminde taksittir. Uyuşturucu buharlar ise çalışan uyuşuk hale getirir.
3-Çözücüler: Çözücüler buharlarının solunmasıyla ve deri yoluyla vücuda girer. Kazalara ve hastalıklara sebep olurlar. İşçiler gereken kişisel koruyucular kullanmalıdır. (Maske gibi)