Otura Kalma Evlilik Turu

Otura Kalma Tür Evlilik

Geleneksel köy toplumlarımızda evlenme olgusu, kent toplumlarınkinden farklı, izlenmesi zorunlu, kimi törenleri gerektirir. Örneğin "dua töreni" ile başlayan söz kesme,"nişan", "şerbet", "biçi", "kına", "düğün" ve düğün sonrası "duvak töreni ile biter. Ne var ki, "söz kesme"den, "duvak"a ulaşan bütün bu aşamalar normal evliliklerde izlenen bir süreçtir. Normal olmayan evlilik, yani evlenmenin özel durumu olan "kız kaçırma" ve benzeri durumlarda bu törenler tümden çiğnenir. Kök nedenleri sosyolojik araştırmaları gerektiren bu türden sıra dışı sayılacak evliliklerin bir başkası da "otura kalma" dır. İlk kez araştırma köyümüz "TE-VE" (eski adı Tekke; yeni adı Verimli)'de karşılaştığımız "otura kalma"yi gözlemlerimize dayanarak anlatmaya çalışacağız.

Köylük yerde kız kaçırma, oğlanın gözüne kestirdiği, yani kendisine eş seçtiği kızı, zorla ya da gönül rızasıyla ve arkadaşlarının yardımı ile kaçırmasıdır. Genellikle kır toplumlarında görülen kız kaçırmanın bir başka türü de kızın oğlanı kaçırmasıdır.

Bohçasını koltuğuna alan kız, ilişki kurduğu oğlanın evine gider, oturur. Bu tür kaçmaya yerel dilde, "otura kalma" adı verilir.

Kızılcahamam'ın bir dağ köyü (Te-Ve) gençlerinden "A", yaşı henüz 15 olmasına karşın, askerde ölen ağabeyinin iki çocuklu karısını, aile baskısı ile, kendisine eş seçmek zorunda kalır. Gelin, aynı evin gelini, aynı çocukların anası ama, karılık rolü değişik. Bu kez gelin, imam nikahı ile evlendirildiği kayınbiraderine karılık hizmeti yapmak zorunda. Karı-koca ilişkileri, "A" askerden dönene dek, hoşnutsuz görülmeden devam eder. "A" askerlikdönüşü, kendisine verilen değerin bilinci içinde, daha iyi giyinir, daha yetişkin görünür ve biraz da etrafı ile ilgilenir. Bu arada kendine uygun olan yaşdaşı komşu kızını izlemekte de geç kalmaz. Önce göz-göze kurulan ilişki, sonra samanlıkta, koyun ararken ağılda, el-ele, diz-dize devam eder; birbirlerine sözler verilir. "Aşıkın dünyayı kör ve sağır sandığı" özdeyimi, yavukluların ilişkilerinin köy içinde tez elden duyulmasıyla bir kez daha kanıtlanmış olur. Kız babası, "ölürüm de kızımı, yaşdaşı da olsa, evli adama kapatma (metres, ikinci kadın) olarak virmem" der. Der ama kızla oğlan arasında haberler de gider, gelir; gizli buluşmalar devam eder.