Kume Evliligi (Seksuel Komunizm)

Küme Evliliği (Seksüel Komünizm)

Küme evliliği, bir küme erkeğin belirgin bir kümedeki kadınlarla yaşamalarıdır. Bororo yerlileri ergenleri, küme olarak bir kulübede yaşarlar ve ortak yaşam sürdürmek amacıyla da köyden kız kaçırırlar. Kaçırılan kızın erkek kardeşlerine ve dayılarına oklar, süsler ve benzeri nesneler vererek zararı ödemeye çalışırlar. Benzeri tür seksüel tür komünizme Alaska yerlilerinden Massai Eskimolarında da rastlanmaktadır. Burada otuz yaşını doldurmamış ergen savaşçı erkekler küme halinde özel bir kulübede (ıgloo) bir küme ergen kızla birlikte yaşarlar. Ancak her savaşçının bir gözdesi vardır. Gözde kız, kendisini seçen erkeğe özel süsler yapar, onun özel hizmetine koşar. Savaşçı günün birinde savaşmaktan bıkar, bir özel evlilik kurmak isterse gözdesi olan kızı kümeden çıkarır ve evliliğini ilan ederek özel kulübesini kurar. Bu durumda tek aranan koşul, bu zamana değin kızın, özel ilişkisi olan savaşçıdan ve ötekilerden hamile kalmamayı başarmış olmasıdır.

Küme evliliğinin bir genel uygulama şeklinde görüldüğü topluluk, Asya'nın Avrupa yakasında yaşayan Tchouktcheler'dedir. Kardeş çocukları ergen erkekleri ya da hiç akrabalık ilişkileri olmayan erkekler kendi aralarında anlaşarak, güçlü dostluk ilişkileri kurmak amacıyla, bir küme oluştururlar ve benzeri kızlardan oluşan bir kümeyle bir yerde ortaklaşa yaşarlar. Bu kümeye içerisinde kız kardeşi varsa erkek, erkek kardeşi varsa kız giremez. Kümede bütün erkeklerin, kızlar üzerinde ortak kullanım hakları vardır. Bu tür küme evliliğini bir yaşam biçimi olarak benimseyenler, doğal olarak bireysel evliliği dışlarlar.

Yukarıda sözü edilen, Alaska yerlilerinden Massai Eskimoları'ndaki savaşçı askerlerde görülen bir küme ergen erkeğin bir küme ergen kızla birlikte yaşamaları uygulamasına Kore Yarımadası'nda da rastlamak olanaklı. Kore tarihine göre, 6 ncı yüzyılda Şilla Krallığı üst üste aldığı askersel yenilgilerin ardından önlem olarak ordusuna bir çekidüzen vermek ister; bu amaçla, saray askerlerinin ve garnizonlarının sayılarını arttırır. Buna ek olarak da, o güne değin askere alınamayan prens ve zengin çocuklarının gizil güçlerinden yararlanmanın yolları düşünülür ve "süslü askerlik" (hwarang) adı altında bir uygulama gerçekleştirilir: Savaşa katılmak üzere toplanılan bu ergen gençler, özel kamplarda, gözden ırak bölgelerde doğal koşullarda ruhsal ve bedensel olarak eğitilirlerken uygulamalı, şaraptan keyif alma ve genç kızlarla sevişme sanatı konularında da beceri kazanırlar (Asya genelinde turistik amaçlı gezginlere açık olan "sır bahçeleri" 'secret gardens' geçmişte bu tür uygulamaların yapıldığı yerler olsa gerek). Böylece gençler, aralarında daha çok güvene dayalı dostluk ilişkileri kurar, kendini ve de isteklerini denetim altına alma yetisi kazanır, ergenlik bir anlamda erginliğe dönüşür.