Boyun Agrisi Nedenleri

Boyun Ağrısının Nedenleri

Boyunda Ağrı, Boyun sorunları, yaralanma, kötü duruş, fazla gerilme, yıpranma ve yırtılma veya hastalık dolayısı ile gelişir. Bu etkenlerden bir veya daha fazlası boyun ağrısına ve hareket kabiliyetinde azalmaya yol açar.

Darbeler

Spor faaliyetleri, özellikle gençlerde pek çok boyun harabiyetine yol açar. Futbolda, başla yapılan blokaj sık karşılaşılan bir nedendir. Sığ suya dalma veya deniz dibindeki bir cisme çarpma de gerçek tehlikelerdir.

Burkulma

Boyun normal hareket kabiliyetinin dışında zorlanırsa, kas ve bağlar gerilir ve yırtılır. Bu burkulmadır, ayak bileği burkulmasına benzer. Boyun kasları gergin olduğunda kısıtlı hareket bile burkulmaya yol açabilir.

Bu tip yaralanma - halk arasında kamçı darbesi olarak bilinmektedir - genel­likle otomobil kazalarında görülür. Bir araca arkadan çarpıldığında yolcuların başları geri sallanır (hiperekstansiyon) vücut öne yönelir. Baş daha sonra geri teperek öne sallanır.

Otomobil sert bir cisme çarptığında bu olayın tersi oluşur. Vücut aniden dur­duğundan baş ileri hareket eder (hiperfleksiyon). Daha sonra baş geri teperek arkaya gider. Vücut bir yöne hareket ettiğinde baş diğer yöne hareket eder ve bütün yük boyuna biner.

Kazazede başlangıçta yalnızca hafifi ağrı hisseder, ancak birkaç saat sonra boyun sertliği ve ağrı (ve bazen kola vuran ağrı) gelişir. Rahatsızlık birkaç günde en üst düzeye ulaşır, fakat 1 ay içinde düzelir. Bu zaman dilimi çok çeşitli olabilmek­tedir. Öne ve arkaya aşırı gerilim yaralanmaları 3 ay içinde geçer ve iyi bir tedavi ile bu sorunlar nadiren tekrarlar.

Duruş ve Duygusal Stres

Duruş, insanların kavrayabildiğinden daha çok etkilidir. Kötü duruş- veya şiş­manlık, zayıf karın kasları veya uzun süre oturma-belinizi öne doğru çekip kav-islendirdiğinde sırtınızda arkaya doğru daha çok kavis yapar, bu dengeyi sağla­mak için boynu öne iter.

Fazlaca eğilme gerektiren iş ve hobiler, kamburlaşmaya ve boynun öne kavis yapmasına neden olur.
Neden ne ise, başın oldukça büyük kısmı çok az da olsa merkezin dışında ise, boyun kasları sertleşir ve kasılır ve kas yorgunluğu oluşturur. Boyun kasları dinlenmeden kasılı kalırsa, baş benzer şekilde boyun ağrısı oluşur.

Tek uzun süreli tedavi düzelmiş duruştur. Doktorunuz kendi duruşunuzu duvar testi ile kontrol etmenizi önerebilir. Sırtınız düz bir duvara yapışık topuklarınız birkaç santimetre uzakta olacak şekilde ayakta durun. Omuz ve kalçalarınız duvara değmelidir. Başınızın arkası duvara yakın olmalıdır. Çenenizi sabit tutun ve yürüyün ve sonra pozisyonunuzu kontrol etmek için geri dönün. Bütün gün boyunca böyle yürümeye çalışın.

Bazen uyurken bile problem gelişebilir. Yüzü koyun yatıyorsanız çok yüksek yastık kullanıyorsanız veya kötü pozisyonda uyuyorsanız boynunuzun pozisy­onu bozulabilir. Bir çoğumuzun boynunda eğrilik vardır. Neyse ki durum dok­tor bakımına gerek olmadan birkaç günde düzelir.

İş veya aile ile ilgili endişelerin yarattığı stres veya kızgınlık, üzüntü veya korku da boyun kaslarını kasar. Ayrıca boyun yaralanmalarını da şiddetlendirir.

Sinirli ve gergin bir kişinin düzelmesi daha uzun sürer. Düzenli gevşeme ve yapısal problemlerin çözümü bu problemin uzun vadede çözümü için gerekli olabilir.

Aşınma ve Yırtılma

Saçlar aklaşır, ciltte kırışıklar oluşurken, servikal omurgada da yaşla birlikte değişiklikler olur. Özellikle daha çok hareket eden bölgelerde (C4-C6 arası) günlük yıpranma ve yırtılma etkileri 40-60 yaşlar arasında görülmeye başlar.

Disk yıprandıkça daralır, esnekliğini ve su muhtevasını kaybeder. Bu sürecin tıbbi adı, disk dejenerasyonudur. Giderek, omurlar yakınlaşır ve birbirine değer. Oluşan sürtünmeler, kemik çıkıntıların oluşumuna yol açar, bunlar sinirlerin çıktığı deliklerin içine doğru ilerler ve siniri zedeler.

Omurga eklemleri de aşınabilir; bu bir tip eklem ilti­habıdır. Eklemler etrafındaki doku şişer ve servikal sinir­ler delikler içinde sıkışır.

Eskiyen disk bazen yırtılır, sinir kökü üstüne ilerleyip basınç yapar. Bu durum-genellikle kollarda yansıyan ağrıya neden olur-disk hernisi-boyun fıtığı-olarak adlandırılır.

Doğru tedavi ile servikal yaşlanmaya ve hastalığa bağlı ağrı genellikle 6-8 hafta­da düzelir. Ne yazık ki sık tekrarlanır. Fakat doğru bakım ve egzersiz ile ilgili olarak doktorunuzun direktiflerine uyarsanız daha nadir tekrarlanır.