Migren Nedir Migren Agrisi Belirtileri

Migren Hastalığı Nedir, Migren Ağrısı Hakkında Bilgiler

Migren bulantı, kusma ve görme sorunları gibi diğer belirtilerin eşlik ettiği, genellikle başın tek tarafında yer alan ancak çift taraflı da olabilen şiddetli bir baş ağrısıdır. Ağrı 2-72 saat sürer. Migren atakları bazı kişilerde haftada bir gelirken bazılarında ise yılda bird­en daha az olabilir. Her iki cinste de görülür, ancak kadınlarda daha sıktır. Migren şiddetli baş ağrısına neden olan bir rahatsızlıktır ve yaşam kalitesinde düşmeye neden olur. Bununla birlikte, genellikle hayatı tehdit eden ve hastanın yaşam süresini kısaltan ciddi bir tıbbi risk oluşturmaz.

Migren her yaşta görülebilir. Fakat çoğunlukla 20'li yaşlarda başlar. Çocuklar da migren hastası olabilir ki bu durumda verilen ilaçlara ve ilaç dozuna çok dikkat etmek gerekir.

Migren Ağrısı’nda Sık görülen Belirtiler ve Bulgular

Atakların özelliği kişiden kişiye, bazen de aynı kişide ataktan atağa farklılık gösterebilir. Klasik bir migren atağının belirtileri şu şekildedir:

Baş ağrısından önce bir aura-haberci dönemi gelir. Aura döneminde görsel, işitsel ya da koku ile ilgili çeşitli duyu bozuklukları oluşur. En sık görülen belir­ti gözde parlak noktalar ve kırık çizgilerin görülmesidir. Görsel bozukluklar birkaç dakika ya da birkaç saat sürebilir, fakat baş ağrısı başladığında kay­bolurlar. Aura döneminde ayrıca kulak çınlaması, konuşma güçlüğü, vücudun bazı bölgelerinde uyuşma ve diğer duyu organlarıyla ilgili bozukluklar gibi belirtiler de oluşabilir.

En sık rastlanan belirti, hafiften başlayarak çok şiddetli, zonklayıcı karaktere dönüşen baş veya boyun ağrılarıdır. Ağrı genelde (ama her zaman değil) başın bir tarafında olur ve en az bir kaç saat devam eder. Ağrı geçtikten sonra migren hastası kendini genellikle yorgun ve bitkin hisseder. Bazen de bir mutluluk duygusu taşıyabilir. Ağrının sıklığı kişiye ve migreni başlatan etkenlerin varlığı­na göre değişkenlik gösterir. Genellikle basit migrenler klasik migrenlere göre daha sık yaşanır. Migren sıklığı çoğunlukla yaş ilerledikçe azalır
Ağrıyla birlikte görülen belirtiler; kabızlık veya ishal, sinirlilik, mide bulantısı ve/veya kusma, ışığa karşı duyarlılık, gürültüye karşı duyarlılık, kokulara karşı duyarlılık, kafa derisinde hassasiyet, boyun ve/veya omuz ağrısı veya tutukluğu, vücudun uç noktalarında (eller, ayaklar) ağrı, sızı, dokunma hissinde azalma şeklinde sıralanabilir.

Migrenin diğer tiplerinde yukarıdaki belirtiler (görme bozuklukları, baş ağrısı ve kusma) bulunmayabilir ya da başka belirtiler bulunabilir. Bazı kişilerde; karın şişliği, üşüme, el ve ayaklarda soğukluk, esneme, ağız kuruluğu, vücutta su toplanması, terlemede artış, burun akması, sık idrara çıkma, açlık - tatlı yeme isteği veya iştahsızlık, konsantrasyon bozukluğu, dikkatin azalması, düşüncede yavaşlama, kelime bulma güçlüğü, konuşurken takılma, durgunluk, donukluk bazen de aktivitede aşırı artış, kalp atışlarının hızlanması ve yüksekte baş dönmesi şeklinde belirtiler görülebilir.