Migren ve İlac Tedavisi

Migrende ilaç tedavisi

Migren tedavisinde ilaç kullanımı iki amaca yöneliktir. Bunlardan birincisi atakları önlemek ya da en azından atak sıklığını azaltmak, ikincisi ise başlayan ağrıyı ortadan kaldırmak ya da ağrının şiddetini hafifletmektir.
Ağrıyı kesmek için kullanılan ilaçlar ağrı başlar başlamaz alınmalıdır, hatta eğer aura dönemi mevcutsa bu dönemde daha ağrı başlamadan ilacın alınması çok daha etkili olacaktır. Bu ilaçlar ağızdan alınan tabletler olabileceği gibi fitil for­munda ilaçlar, kalçadan veya cilt altından yapılan iğneler ve solunum yoluyla alınan sprey şeklinde ilaçlar da olabilir. Ağrıyı kesmek için kullanılan ilaçlar; basit ağrı kesicilerden daha güçlü yangı giderici etkisi de olan ağrı ilaçlarına veya birkaç ilacın birleşmesinden oluşturulmuş tarif üzerine hazırlanan ilaçlara kadar değişir. Migren ağrısı için genişlemiş kan damarlarını daraltıcı ilaçlar da reçete edilebilir. Kriz sırasında ayrıca bulantı ve kusmayı giderici ilaçlar da kul­lanılır.

İlaç kullanımında dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta ilaçların mutlaka hekim tavsiyesiyle kullanılması, doktorun belirttiği dozun üstüne çıkılmaması ve hekime danışmadan ilaçların değiştirilmemesidir. Doktor tarafından öner­ilen dozun alınmasına rağmen ağrı yeterince hafiflemiyorsa, kontrolsüz bir şek­ilde doz artırmak yerine yeniden doktora danışmak uygun olacaktır. Çünkü ağrı kesici ilaçların belli bir dozun üzerinde ağrıyı dindirici etkileri artmaz, ancak yan etkilerinin ortaya çıkma ihtimali ve şiddeti artar.

Eğer baş ağrısı çok sık oluyorsa atakları önlemek için çeşitli ilaçlar kullanıla­bilir. Bu ilaçların istenmeyen yan etkileri olabilir ve her hastada işe yaramaya­bilirler.

Migren krizini önleme ve hafifletmede ilaç dışı yollar

Ağrı başladıktan sonra yapılacak en iyi şey, karanlık ve sessiz bir odada uyumak gibi görünmektedir. Bazıları için fonda hafif bir müzik veya gürültüsüz bir TV kanalının olması daha rahatlatıcı olabilir. Diğer önleyici yöntemler:

Soğuk hava veya duş
Egzersiz
Boyun arkasına sıcak kompres
Saf oksijen
Baş ve boyun masajı
Duş: Bir kaç dakika sıcak sonra soğuk sonra tekrar sıcak duş.
Ayakları sıcak suya sokma
Kusma
Başa buz kompresi
Başın bir tarafına sıcak, diğer tarafına buz kompresi yapmak, şeklinde sıralan­abilir.