Psikolojik Sorunlar ve Bas Agrisi

Psikolojik Sorunlara Bağlı Baş Ağrısı

Psikolojik yönden sorunu olan birçok hasta bu bozukluğu baş ağrısı olarak ifade eder. Ancak baş ağrısı gibi uzun süreli ağrılara bağlı olarak ortaya çıkan psikolojik bozukluklar ile çeşitli psikiyatrik hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan baş ağrılarının birbirinden ayrı tutulması gerekir.

Hastalarda sürekli olarak belirli bir bölgede ağrı şikayeti vardır. Gündüz tüm gün boyunca süren bu ağrı genellikle gece kendiliğinden kesilir. Hasta hangi hekime başvurursa başvursun, hangi ilacı kullanırsa kullansın, kısa bir süre rahat eder. Daha sonra ağrılar yeniden baş gösterir. Bu tip hastalar hekimden hekime koşarlar. İlaç alışkanlıkları ve ilaç bağımlılıklarına özellikle bu grupta çok sık rastlanır.

Bazı kültür düzeyi yüksek hastalar okudukları tıp kitaplarındaki baş ağrıları belirtilerini ezberleyerek hekimi yanıltmaya çalışırlar. Yine de deneyimli bir hekimin bu tip bir hastayı ayırt etmesi kolaydır. Çünkü hastanın o ağrı konusundaki bilgisi ancak birkaç sayfa ile sınırlıdır.

Bu tip hastalarda ağrı kesiciler genellikle yarar sağlamaz. Hastanın psikiyatrik tanısının konması ve o yönde tedavisi gereklidir.