Cay ve Kahve Dis Curugu İliskisi

Çay ve Kahve Dişleri Nasıl Etkiler?

Çürük ve diş taşlarında boş yere sigarayı suçlayan bazı hastalar, şekerli içildiğinde çürük oluşumunda gerçekten suçlu olabilecek çay ve kahveyi göz ardı ederler.
Şeker, çay kaşığının ucuyla bile atılsa, içim sürecince ağız ortamının ph yani asidik düzeyini çürüme ve mikrop­lar için en uygun seviyede tutar. Sadece çayınıza attığınız şekeri keserek çürükten büyük oranda korunursunuz. Çaya atılan şekerden kurtulmanın iki basit yolu vardır.

1. yol: Aniden kesecek ve bir hafta dayanacaksınız. Bir hafta sonra çayın, kahvenin gerçek tadını alacak, bunca yıl nasıl şekerli içtiğinize şaşıracaksınız. 2. yol ise yavaş yavaş azaltmaktır. Biraz zaman alır ama iradenizi kullanırsanız mutlaka başarırsınız.
Çocuklarınızın çayına ya da sütüne şeker koyarken onların dişlerine verdiğiniz zararı göz ardı etmeyin. Çaya ve diğer gıdalara eklenen şeker hiçbir mineral, vitamin içermez, sadece boş kaloridir. Normal tüketildiklerinde çürüklere yol açmayan bu masum içecekler şekerle masumiyetlerini kaybederler. Özellikle çok çay ya da kahve içen biri iseniz mutlaka şekersiz tüketime geçmelisiniz. Ancak çürük konusunda masum bu içecekler lekelenmeler ve ağız kokusunda o kadar masum değillerdir. Ağız koku­su şikayetiniz varsa ve kokunun dişeti, çürük nedeniyle ol­madığı kesinleşmişse çay, kahve tüketiminize dikkat et­melisiniz.