Dis Cekiminden Sonra Durum

Diş Çekiminden Sonra Ağzımızda Neler Olur?

Diş çekildikten sonra ağızda ve çene kemiklerinde çeşitli değişimler olur. Yani kaybınız sadece çekilen dişiniz de­ğildir. Öncelikle çekilen bölgedeki kemik üzerine yeterli basınç gelmediği için çene kemiği bir miktar erir. Bu eri­me ömür boyu yavaş yavaş sürer.

Diş hekimliğinde "diş dişi arar" diye bir deyim vardır. Dişiniz çekildiğinde yandaki dişler bir miktar boşluğa doğru eğilir. Çekilen dişin karşısındaki diğer çenedeki kontak diş de bu boşluğa doğru sarkar. Dişler ve çeneleri­mizde belirli bir düzen ve denge vardır. Bu eğilmeler sark­malar bir süre sonra bu dengeyi bozar ve zincirleme bir şekilde diğer diş ve çene sorunlarını başlatır.

Dil ve yanaklar da bu boşlukları doldurur, diş kaybı fazla ise olumsuz olaylar daha çabuk ve yoğun yaşanır.

Sonuç olarak diş kayıpları, çene ve eklem sorunlarına, dişlerin eğilmesi sonucu oluşan aralıklar ise çürük ve dişe­ti hastalıklarına yol açar, yumuşak doku ve estetik sorun­lar yaşamanıza neden olur. Yapılması gereken gerçek bir diş hekimine giderek hemen bir protez yaptırıp ağzı, dişle­ri ve eklemleri diş çekilmemiş gibi kandırmaktır. Bu sorunu korsan bir muayenehanede, ucuz işlerle çözmeye çalı­şırsanız diş kaybı sonucu oluşan sorunlardan daha büyük sorunlara (örneğin hepatit, AİDS gibi kan hastalıkları) davetiye çıkarırsınız. Korsana yaptıracaksanız bırakın dişle­riniz sarksın, eğilsin, çeneleriniz takırdasın, estetiğiniz bo­zulsun daha iyi, en azından kalbinizi, karaciğerinizi ve böbreklerinizi korumuş olursunuz.