Diste Apse ve İltihap Tedavisi

Dişte Apse ve İltihap Tedavisi

Hastalarda genellikle her diş sorununu iltihap sanmak gibi bir eğilim vardır. Dişi ağrısa iltihap, mine çürüğü iltihap, dişeti kanasa iltihap, dişleri sararsa iltihap, aft çıksa iltihap kısaca ağızda olan her şey iltihaptır sanki.

Oysa iltihap; diş özüne kadar ulaşmış bir çürüğün için­deki mikropların diş özündeki damar-sinirlere zarar ver­mesi sonucu oluşur. Bu kapalı bölgede mikroplar daha da çoğalır, biriken sıvılar dışarı çıkmak ister kök ucundan dı­şarı çıkar çene kemiğine yayılır. Daha ileri safhalarda ise yüzünüzün, çenenizin şişmesine neden olur.

Diş kökü içerisinde biriken iltihabi sıvı (apse) gece uy­kuda damarların sıcak ve hormonlar nedeniyle genişleme­si sonucu çok şiddetli basınç ağrısı yapar. Bu aşamaya gel­mişse kanal tedavisinden başka şansınız kalmamıştır. Bu şekilde iltihaplanan diş özü (pulpa) ilaçlarla iyileştirilemez. Tek çözüm tırtıklı iğneye benzeyen özel kanal aletle­ri ile iltihaplanmış diş özünün çıkarılıp atılması ve kalan boşluğun mikroplardan temizlendikten sonra özel dolgu maddeleri ile doldurulmasıdır. Dişiniz mikroplardan arın­dırıldığı için ağrılarınız da, iltihabınız da geçer.

Ayrıca dişeti hastalıklarının ileri safhalarında da ilti­hap oluşabilir. Diş taşı ve plak nedeniyle dişeti harap olur, dişi çevreleyen kemik erir ve dişin çevresinde bir cep olu­şur. Bu cep zaman içinde tıkanır ve o bölgede oluşan ilti­habi sıvı dışarı akamaz ve dişin etrafını şişirir. Dokular ke­mik gibi sert olmadığından bir süre sonra patlar ve genel­likle yüzünüzün şişmesine neden olmaz. Şişlik sadece dişin çevresinde sınırlı kalır.

Bu durumlarda doktorun yazdığı bir antibiyotik almak iltihabın yayılmasını önler ama asıl tedavi iltihabi sıvının yani apsenin akıtılmasıdır. Apse mutlaka akıtılmalıdır. Akıtılmazsa apse organize olur, etrafı sertleşir. Bu da iler­de başka sorunlar yaşamanıza neden olur.

Dişinizin etrafında ya da yüzünüzde şişlik varsa,
Ağrı kesiciyle bile geçmeyen ağrılar eşlik ediyorsa,
Bir şey çiğnerken, dişinize dilinizle dokunduğunuzda ağrı oluyorsa,
Dişiniz uzamış ya da birden sallanması artmış gibi geliyorsa,
Akut dediğimiz iltihabınızın alevlendiği aşamadasınız demektir. İltihap akut durumda iken diş çekimi iltihabın vücuda yayılmasına neden olur. Antibiyotik verilerek tek­rar kronikleşmesi yani alevin korlaşması beklenir. İltihabın akıtılması korlaşmayı ve sönmeyi hızlandırır.

Bazen hastalar normal bir çürük ağrısını iltihap ağrısı ile karıştırır ve dolgu yaptırıp tedavi olacağına bir antibiyo­tik alıp ağrının geçmesini bekler. Sadece akut durumdayken yani yüz ve diş etrafında şişlik varken sizin düşündüğü­nüz iltihap vardır. Genelde farketmediğiniz kronik iltihap sırasında gereken tedavi yapılır ve mutlaka vakit geçirilme­den yapılmalıdır da. Genel olarak akut durumda çekim ya­pılmaz ama bazı durumlarda doktorunuz gerekli önlemleri alarak çekim kararı verebilir, şartlar çekimi gerektirebilir.