Sigara Dis Curugu Yapar Mi

Sigara Çürük Yapar Mı?

İnsanların çoğu, "çok sigara içiyorum, bu nedenle ağzımda çok taş ve çürük oluşuyor" diye düşünür. Bu düşünce nere­den ve nasıl çıktı bilinmez ancak yanlış bir bilgiden kay­naklanmaktadır.

Sigara kanser yapar, tansiyon, kalp-damar hastalıkları­na neden olur. Akciğerlerinizi katranla tıkar. Cildinizi ka­yış gibi yapar ama diş taşı ve çürük yapmaz. Ağız-diş sağ­lığı açısından dil ve ağız mukozasına çok zararı vardır. Damar yapısını bozar, tat duygunuzu azaltır. Kokuya ne­den olur. Damarlanmayı bozduğu için dişeti hastalıklarını gölgeler ve iyileşmeyi geciktirir. Ama ağız hijyeniniz tam­sa düzenli aralıklarla ve tam olarak mikrop plağınızı kal­dırıyorsanız, dişlerinizle değil daha büyük organlarınızla uğraşır. Ancak plak düzenli kaldırılmazsa, sigara katranı plağa daha kolay çöker. Lekelenmelere neden olur. Yani taşın kendisine değil, oluşmuş taşın renginin koyulaşması­na ve ağzınızın ıslak kül tablası gibi kokmasına neden olur.
Sigara içicileri bir de lekeleri önlemek için sert fırçay­la, daha sert fırçalayarak lekelerden kurtulmaya çalışırlar. Hem diş etlerini hırpalar geri çekilmesine neden olurlar.

Hem de mine tabakalarını aşındırır, çentikler açarlar. Be­nim önerim ise öncelikle sigarayı bırakın. Bırakamıyorsanız dişlerinizi çok düzenli olarak yumuşak bir fırça ile fır­çalayın. Renklenmeden çok rahatsız oluyorsanız, 6 ayda bir hekiminize özel malzemelerle dişinizin polisajını (parlatılmasını) yaptırın. Çay ve kahve eşliğinde içildiğinde si­garanın daha fazla renklenmeye neden olduğu saptanmış­tır. Bu yüzden ille de içecekseniz tek başına için.