Teşhircilik (Eksibisyonizm)

Teşhircilik (Eksibisyonizm)

Cinsel organını açık yerlerde karşıt cinse veya ço­cuklara göstererek doyum bulma şeklindeki cinsel davra­nış bozukluğudur. Parklarda pardösünün içine hiç bir şey giymeden ereksiyon halindeki penisini yalnız oturan bir genç kıza gösterir. Bunun üzerine genç kız şaşırıp korkup kaçınca kişi büyük bir heyecan ile tatmin olur. (Oysa kar­şıdaki genç bayan penisini gösteren erkeği cinsel ilişkiye davet etse büyük bir olasılıkla o erkek korkup kaçar). Yukardaki tanımlanan şekliyle bir cinsel davranış bozukluğu olarak teşhircilik genellikle erkeklere özgü 'olarak kabul edilir. Gerçekte vücudunun bazı bölümlerini teşhir etme olayı kadınlarda çok daha fazla olmasına karşın, kadınla­rın teşhirciliği cinsel ilişkiye davet veya tahrik amacında olduğu için erkeklerdekinden farklıdır. Kadın memesini bir erkeğe gösterdiği zaman amacı onu cinsel yönden tah­rik etmedir. Erkek cinsel organını gösterdiği zaman amacı kadını şaşırtarak korkutup kaçırma ve böylece tatmin ol­madır. Bu nedenle erkeklerdeki teşhircilik bir cinsel davra­nış bozukluğu olarak ele alınır.

Ortalama toplumsal değer yargılarına uygun olan bir düzeyde insanların kendisini teşhir etmesi normaldir. An­cak bu değer yargılan toplumdan topluma çok değiştiği için, bir toplumda normal kabul edilen davranış başka bir toplumda sapıklık sayılabiliyor. Bu noktada eşi Türk olan Amerikalı bir bayan arkadaşımın anlattığı bir olayı anlat­mak isterim. Bu bayanın oğlu tam Türk kültürü ile yetişti, eşi isveçli ve şu anda isveçte yaşıyor, isveç de çocuklar doğduğu andan itibaren suda yüzdürülürler. Bu yüzme se­anslarına şimdiye kadar hep annesi götürmüş. Bir defa da çocuğu anne-baba beraberce götürelim demişler. Ve eve döndüklerinde, evde karı-koca kavgası çıkmış. Kavga ne­deni şöyle: Havuzda çocuğu yüzdürdükten sonra anne-baba ve çocuk soyunma odasında beraberce duş alıyorlar. Ancak bu odada bütün anne babalar hep beraber duş alı­yorlarmış. Yani çırılçıplakmışlar. Bu duruma Türkiye’de yetişen Amerikalı bayan arkadaşımın oğlu şiddetle tepki göstererek "siz sapıksınız" diye karısına kızıyor. İsveçli olan eşi de "esas siz sapıksınız" diyor. Anlaşılacağı üzeri birçok zaman sapıklığı o toplumun ortalama değer yargıla­rı belirliyor.

Yırtmaçlı etek ile kadının bacaklarını göstermesi, te­nine sımsıkı yapışık pantolon giyerek kilotunun dantelleri­ni belli etmesi, çok açık bir mayo ile kalçasının kıvrımları­nı sergilemesi veya erkeğin gömlek düğmelerini beline kadar açarak göğsündeki kılları göstermesi, ılımlı düzeyde diyebileceğimiz normal kabul edilen teşhirciliklerdir. Amaç normal heteroseksüel ilişki olduğu i n bu tip teşhir­cilikleri, ortamına bağlı olarak genellik, normal kabul ediyoruz.
Cinsel davranış bozukluğu düzeyindeki sapıklığın nedeni, çocukluk çağındaki hatalı anne-baba ve çevre tu­tumlarıdır. Şöyle ki, bu çağlarda "göster bakayım pipini amcalara" veya "pipini keseriz haa" şeklindeki davranışlar, daha önceki bölümlerde de bahsedildiği gibi penise aşın yük yükler. Yani erkek çocuğun gözünde penisi en önemli organı olur.

Kaybetmekten en çok korktuğumuz şeyler, en çok değer verdiğimiz şeylerdir. Böylece erkek çocukların­da, hatalı anne-baba ve çevre tutumlarıyla penislerini kay­bedecekleri, penislerinin kesileceği korkusu yani kastrasyon kompleksi yetişkin yaşamda da, teşhircilik şeklinde cinsel davranış bozukluklarına yol açabilir. Zaten pardösüsünü açarak penisini gösteren bir erkek de adeta "penisim­den korkarak, beni penisimin olduğuna inandır" der. Cin­sellik ile ilgili güçsüzlük ve kuvvetsizlik duygularına sahip, kastrasyon kompleksi içindeki her erkek illa da teşhirci olacaktır denemez. Ama teşhirci olma olasalığı yük­sektir