Edouard Potain - Edouard Potain

Potain Aspiratörü

Pierre Charles

Edouard Potain 1825 – 1901


POTAİN PLEVRAL sıvıyı aspire eden ilk hekimdir. Ondan evvel bu amaç ile açık ensizyon tatbik edilir ve pek tabii olarak sonuçlar hiç de iyi olmazdı. İlk imal edildiği zaman tek bir tüpten ibaret olan Potain aspira­törü 1869'da kullanılmıştır.

Potain 1825 yılında Paris'te dünyaya gel­miştir. Dedeleri de hep hekimlik mesleğine mensup olan Potain'in babası bu ailevi gele­neği bozmuş ve anatomi okumayı çok sıkıcı bularak postacılık mesleğine intisap etmiştir. Bununla beraber oğlunun ailelerindeki gele­neği devam ettirmesini uygun bulmuş, küçük Pierre'in ilk çalışmaları ile bizzat babası ilgi­lenmiş ve nihayet Pierre kendi kendine çalış­maya başlamıştır. Bu şekilde bakaloryasını veren Pierre, Paris'e geçmiş ve tıp fakültesine girmiştir. Büyük Charcot'nun tesis etmiş ol­duğu Salpetriere hastanesinde bir intern olarak çalışmaya başlayan Pierre Potain 1849'daki büyük kolera epidemi­sinde bu hastanede bulunmuştur. Bu çalışma sırasında koleraya yaka­lanmış fakat iyileşmiştir. 1853 yılında tıp doktoru unvanını almıştır, 1865 yılında St. Antoine hastanesine hekim olarak atanmış ve I866'da Neehcr hastanesine nakletmiştir. 1875 yılında tıp fakültesine profesör tayın edilmiştir.

1900 yılında profesörlükten emekli olmadan evvel verdiği son ders­te büyük bir kalabalık bulunmuş ve ders sonunda Potain gözyaşlarını tutamamıştır. Artık çalışamaz bir hale gelmiş olduğu 1901 yılında I Ocak sabahı yatağında ölü bulunmuştu.