Sir James Paget ve Memenin Paget Hastaligi

Memenin Paget Hastalığı Nedir

Kemiğin Paget Hastalığı


Sir James Paget 1814 – 1899

PAGET HERŞEYDEN evvel büyük bir insandı. Dürüst ve mütevazi karakteri kendisini genç yaşta üstün bir mevkiye erişti­ren sebeplerin başında gelir. Bundan başka gerek patoloji, gerek cerra­hi ve gerekse fizyoloji alanındaki derin bilgisi kendisine mesleki bakı­mından da mükemmel bir hocalık vasfı vermiştir. Bu büyük klinisyen bugün özellikle kemiklerdeki Paget Hastalığı yani Ostcitis Deformans ve Memenin Paget Hastalığı adlı ıkı antite morbit keşfi ile tıp tarihine geçmiş bulunmaktadır.

Bilgin her iki hastalığı da o kadar güzel bir şekilde tarif etmiştir ki aradan bu kadar çok zaman geçmesi­ne rağmen hastalıkların klinik tablosuna herhangi bir şey ilave etmek kabil olmamıştır.
James Paget çok ço­cuklu bir ailenin oğlu ola­rak 11 Ocak 1814'de Yarmouth'da dünyaya gelmiştir. Doğduğu bu şehirde bir cerrahın yanında bir süre çalıştıktan sonra 1834 yılında St. Bartholomew hastanesine girmiş ve daha öğreniminin ilk yılında bütün ödülleri kazanmıştı. 1836 yılında Cerrahi Koleji'nin seçkin bir üyesi haline geldikten sonra Londra'ya yerleşmeye karar verdi. Hayatını kazanmak uğrunda yıllar­ca mücadele etti. 1837 yılında St. Bartholomew hastanesinin patoloji müzesine müdür olarak atandı ve burada çok güzel bir patoloji kolek­siyonu hazırlamayı başardı. 1843 yılından 1851'e kadar bu hastanede kurulan tıp okulunda hocalık yaptı ve 1847 yılında bu hastanenin mu­avin cerrahlığına atandı. Bu sırada Kraliçe Victoria'nın özel cerrahlığı­na tayin edildi.

Paget hayatını hummalı bir faaliyet içinde geçirmiştir. 1878 yılın­da 64 yaşına geldiği zaman, cerrahlık yapmaktan vazgeçmiş olduğu halde tıbbi konularda diğer hekimlerin konsültasyon arzularıyla karşıkısıyor ve özellikle iç hastalıkları konusunda çalışıyordu. Yine bu ara­da çeşitli tıbbi ve sosyal faaliyetlere iştirak ediyordu. 77 yaşında oldu­ğu sırada Roma'ya bir hasta muayenesi için gitmişti. Fevkalade bir ha­tipti, eşsizdi denilebilir. Malta kendisini bu hususta zamanının en bü­yük hatiplerinden Gladeslon'la dahi mukayese ederler. Derslerinin her biri bu hitabet yeteneğini kanıtlamıştır. Yine aynı derecede mükemmel bir yazı yeteneğine sahip olması eserlerini klasikleştirmiştir.

Yaşı 70'i geçkin olduğu halde bir gün eski olguları toplayıp yayın­lamak kararını verdi ve bu amaçla "Eski Tıbbi Olgular Üzerinde Çalış­malar" adlı eserini yayınladı.

Orta bir boya ve nahiv bir bünyeye sahip olan Paget gayet canlı ve parlak gözlere malikti. Sesi yumuşak olduğu kadar ahenkli bir tona da sahipti.

Şeref dolu hayatı 30 ekim 1899 yılında son bulduğu sırada 85 ya­şında idi. Bugün Westminster Kilisesi'nde yatmaktadır.