Gebelik Toksemisi Hiperemesis Nedir

Gebelik Toksemileri, Hiperemesis Nedir

Bu hastalıklar iki ayrı grupta toplanır.
1 - Erken gebelik toksemisi. 2- Geç gebelik toksemisi.

Erken Gebelik Toksemisi

Gebeliğin başlangıcında görülen sabah bulantısı ve kusmala­rın, anne adayının metabolizmasını bozacak duruma gelmesine, erken gebelik toksemisi denir.

Gebelerin çoğunda sabahları bir bulantı duygusu, hatta çoğu kez kusma görülebilir ve kadınlar arasında bu durum genellikle bir gebelik belirtisi olarak kabul edilir. Birçok genç anne adayı ge­beliğin ilk 2-4 aylık bölümünde büyük zorluklar çekmeden bu devreyi ufak tedavilerle geçiştirebilirler. Ancak, gebelik belirtileri derülen bu işaretler bazen dayanılması olanaksız duruma gelebilir ve hatta annenin hayatını tehdit etmeye başlar. İşte bu durum ar­tık normal gebelik kusması değil, bir hastalıktır. Bu hastalığa Hi­peremesis denir. Böyle durumlarda, hastada sürekli olarak kusma görülür. Bir yandan kilo kaybeder, öte yandan hiçbir şey yiyip içe­mez. Hastalık uzun bir süre devam eder.
Bilim adamları hastalığın nedenleri üzerinde uzun yıllar çalış­tıkları halde, bugün bile kesin bir sonuca varamamışlardır. Hasta­lığın genel nedeni olarak:

• Alerjiler
• İç salgı bezleri bozuklukları,
• Psikolojik durumlar düşünülmektedir.
Yukarda sözü edilen nedenlerin ilki ve ikincisi daha çok dok­torunuzu ilgilendirdiği için biz burada psikolojik nedenler üzerinde durmanın daha yararlı olacağı kanısındayız.

Bilim adamları tarafından yapılan araştırmalar sonunda ruh­sal durumun kusma ve bulantı üzerinde önemli etkisi olduğu an­laşılmıştır.

Bu şekilde yakınmaları olan gebelerin günün belirli saatlerin­de açık hava gezintileri yapmaları, kendilerini sıkan konulardan, yerlerden uzak durmaları gerekir. Çevre değiştirmenin de çok önemli olduğunu eklemekte yarar var.

Doktorunuzun vereceği ilaçları almanıza, önerilerini dinleme­nize rağmen bulantı sürüyorsa, o zaman bunun nedeni büyük bir olasılıkla psikolojik değildir.