Gebelikte Kanama Hamilelik Kanamasi

Gebelikte Kanama, Hamilelikte Kanama, Gebelik Kanaması

Gebelik sırasındaki kanamalar üzerinde dikkatle durmak ge­rekir. Ufak bir ihmal, ilerde çok ciddi sorunlar yaratabilir. Özellikle 28. haftadan sonraki kanamalar tehlikelidir.


28. haftadan sonraki kanamaların iki önemli nedeni vardır.

1 - Son (Plasenta), rahmin ağzına yakın yani alt kısımlara ya­pışmıştır. Gebelik ilerledikçe ya da doğum başladığı zaman pla­senta yapıştığı yerden ayrılır ve kanamaya sebep olur. Tıp dilinde buna «plasenta previa» denir.
2- Çocuk doğduktan sonra ayrılması gereken plasentanın, gebelik sırasında çocuk doğmadan ayrılarak kanamaya neden ol­ması. «Dekolman plasenter» denilen bu hastalıkta, vaginal yoldan olan kanamadan daha önemlisi, rahim içinde olan ve şiddetli ağrı­lara yol açan kanamadır. Bu gibi durumlarda hemen doktorunuza başvurmalısınız. Aksi halde hem çocuğun, hem de annenin hayatı tehlikeye girebilir.

Çok hafif bir kanama belki de çok önemli bir hastalığın ilk be­lirtisi olabilir, bunun için ısrarla tekrarlıyoruz. Ufacık bir kanamayı daha ciddi kabul edip hemen doktorunuza gitmelisiniz. Doktor ta­nıya göre ya vakit geçirmeden sezaryen ya da başka bir müdaha­le ile çocuğu hemen doğurtup annenin ve çocuğun hayatını kur­tarmaya çalışacaktır.