Hamilelikte Yolculuk Gebelikte Seyahat

Hamilelikte Yolculuk, Gebelikte Seyahat Etmek

Yolculukta gebenin gözönünde bulunduracağı nokta aşırı yorgunluk vermeyecek ve çok sarsıntıya neden olmayacak şekil­de yolculuk etmektir. Çünkü sarsıntılar rahimde (kontraksiyon) kasılma meydana getirmekte ve erken doğuma sebep olabilmek­tedir. Bu nedenle fazla sarsıntılı yolculuklardan kaçınmak gerekir. Özellikle daha önce düşük ya da erken doğum yapmış olanlar bu noktaya daha çok önem vermelidirler. Bir zorunluluk karşısında kalırsanız doktorunuzla kesinlikle görüşüp, onun fikrini alınız. Do­ğuma yakın zamanlarda uzun bir yolculuğa çıkılırsa bu süre için­de doğum yapma olasılığı vardır. Onun için uzun yolculuklardan vazgeçmenizi öğütleriz. Bundan ötürüdür ki, birçok uçak şirketi 7 aydan sonra gebelere bilet vermez. Hatta hamilelik gözle görülür bir büyüklükteyse doktor raporu bile isterler. Bu kural THY'nin uçakları için de geçerlidir. Ayrıca deniz ve uçak tutmasından çok rahatsız olanlar böyle bir yolculuğa zorunlu olmadıkça çıkmamalı­dırlar.

Gebelikte Yürüyüş, Hamilelikte Yürüyüş Yapmak

Hamilelikte yapılacak en güzel spor kesinlikle yürüyüştür. Yü­rüyüş bacaklarda dolaşımı kolaylaştırır, bağırsakların çalışmasını sağlar. Genel olarak bütün vücudu formda tuttuğu gibi, gebe psi­kolojisi üzerinde de olumlu etkiler yapar. Ayrıca perine (apışarası) ve karın adalelerinin çalışmasını sağlar.

Gebelikte Günlük Hayat

Gebelik daha önce de zaman zaman belirttiğimiz gibi tama­men fizyolojik bir olaydır. Bu nedenle gebelik normal geçtiği süre­ce bir evkadınının günlük normal yaşantısını değiştirmesine pek gerek yoktur. Hatta gebenin günlük hayatında bir değişiklik yap­mamaya dikkat etmesi gerekmektedir.


Ancak, bunları söylerken genç anne adayının daha önceki yaşantısında olduğu gibi yine ağır kaldırmasının ya da kovalarla su taşımasının hiçbir sakıncası olmadığını söylemek istemiyoruz. Tabiidir ki, gebenin tavanı boyaması ya da merdivene tırmanarak tavan arasından bir şeyler almaya çalışması son derece tehlikeli davranışlardır. Aslında genç baba adayına ait olan bu görevlerin normal bir kadın tarafından yapılması da pek doğru değildir. Ger­çekte bu gibi davranışlar yasaklanırken düşünülen tek şey, o işi yaparken meydana gelebilecek kazalardır.

Günlük yaşantınızın içine giren normal eğlencelerinizden de gebelik süresince kaçınmanıza hiçbir gerek yoktur. Ne var ki gün­lük normal eğlenceleri yaşarken de uykusuz kalmamalısınız. Hızlı danslar yapmaya ya da bir dans yarışmasına girmenize ancak doğumdan sonra izin verilebilir.

Günlük hayatınızda dikkat edeceğiniz bir nokta da, özellikle grip gibi salgın hastalıkların bulunduğu yerlerden uzak durmanız-dır. Eğer böyle bir durumla bilmeyerek karşılaşırsanız hemen dok­torunuza başvurmalısınız. Çünkü gebeliğin ilk üç ayında yakala­nacağınız bir hastalık çocuğunuz için son derece tehlikeli olabilir.

Hamilelikte Çalışan Kadınlar, Çalışan Gebe Kadınlar

Çalışan kadınların, gebeliği normal geçtiği sürece, işini bırak­ması için bir neden yoktur. Ancak gece işlerinde çalışanların, ge­belik süresince uykularına dikkat etmeleri gerekir. Normal olarak her gebenin günde en az 8-9 saat kadar uyuması gerekir.

Çalışan kadınlar için en güç olan devre, gebeliğin son bir iki ayıdır. Ülkemizde çalışan gebelere doğumdan önce verilen din­lenme süresi memurlar için 21, işçiler için 40 gündür.

Doğum sonu izni ise işçi ve memur için 40 gündür.

Gelişmiş ülkelerde bu izin günleri hem doğum öncesi, hem de doğum sonrası çok daha fazladır. Bir fikir verebilmek için bazı İskandinav ülkelerde doğuran annelere maaşlı veya maaşsız ol­mak üzere 1 yıl ve daha fazlası verilebildiği gibi kocalarına da izin hakkı tanınmaktadır. Bunda amaç doğum sonrası yeni doğanın annesinin kollarında yetişmesini sağlamaktır. Zira bilimsel araştır­malar göstermiştir ki, ruhen ve bedenen sağlıklı çocuk yetişmesi için annenin göstereceği özenin rolü büyüktür.