Gebelikte iliski Hamilelikte Cinsel İliski

Gebelikte İlişki, Hamilelikte Cinsel İlişki

Gebeliğin altıncı ayına kadar cinsel ilişkide değişiklik yapma­ya gerek yoktur. Bu süre içinde kadının duygularına erkek saygı göstermelidir. Her kadında değişik olan bu durum, aynı kadının birinci ve ikinci gebeliklerinde de farklı olabilir.

Hemen bütün tıp otoriteleri altıncı aydan sonra cinsel ilişkinin kesilmesini öngörmektedirler. Bir önceki gebeliği düşükle sonuç­lananlarda ise gebeliğin başından itibaren cinsel ilişki olmamalı­dır. (Bu konuyu ayrıca doktorunuza sormanızda yarar olabilir.)

Gebelikte Dişler ve Diş Hastalıkları

Gebeliğin dişlere ve dişetlerine yıpratıcı bir etkisi olduğu eski­den beri bilinmektedir. Hatta halk arasında her gebeliğin bir dişe mal olacağına dair bir inanç bile vardır.

İyi bir beslenme ve gerekli temizlik kurallarına uymakla gebe­liğin dişlere olan kötü etkisi ortadan kaldırılabilir.

Gebelik süresince üzerinde önemle durulacak nokta, ağız sağlığı dediğimiz temizlik kurallarına dikkat etmektir. Geleceğin annesi her yemekten sonra dişlerini düzenli olarak fırçalamalıdır. Çürük bir dişin farkına varılırsa hemen tedavisine gidilmelidir. Ge­ciktirmeden yapılması gerekli olan bu tedavinin, hatta diş çektir­menin, bir sakıncası yoktur. Ancak başka, özel bir durum varsa, diş doktorunun yapacağı tedavi ve vereceği ilaçlardan doğum doktorunuzun haberli olması gerekir. Genellikle diş doktoru, sizi doğum doktorunuza danışmanız için uyarır. Bize göre en iyi yol, daha gebeliğin başında bir diş doktoruna gidip kontroldan geç­mektir. Böylece gebelik ve lohusalık devrinde dişleriniz yönünden sıkıntı çekmezsiniz.