Hamilelikte Vucut Gebelikte Vucut Bakimi

Hamilelikte Vücut, Gebelikte Vücut Bakımı

Daha önce de belirtildiği gibi, gebelik süresinde yüzde mey­dana gelen değişiklikler ve de istenmeyen lekeler anneyi asla kaygılandırmamalıdır. Bunlar gebelikten sonra kaybolacaktır. Özellikle güneş ışınları lekelerin kaybolmasında çok olumlu bir et­ki yapar.

Gebelik süresince size yakışan makyajı yapmanız, yüz ve vü­cut bakımınıza özen göstermeniz elbette ki çok yerinde bir hare­ket olur. Normal zamanınızda olduğu gibi krem, ruj vb. tuvalet ge­reçlerini kullanmanızda hiçbir sakınca yoktur. Böyle bir bakım, ay­rıca psikolojik yönden de gereklidir. Vücuttaki değişiklikler özellik­le karın ve kalçalardaki çatlaklardır. Bu kısımlara krem ve badem­yağı sürmek, masaj yapmak izlerin gebelikten sonra daha çabuk kaybolmasına yardımcı olmaktadır.

Saçlar; Gebelikte genellikle kurumaya ve kırılmaya eğilimlidir. Bu nedenle saçları her hafta yağlı şampuanla yıkamak yararlıdır. Saçlarınızı perma yaptırabilirsiniz, hiçbir sakıncası yoktur. Ama saçların boyatılması için aynı şekilde iyimser değiliz.

Gebelikte tırnakların bakımı da önemlidir. Bazı bünyelerde tır­nakların çabuk kırıldığı görülür, üzerinde çok durulacak, kaygıla­nacak bir konu değildir. Normal tırnak bakımı yapılmalı, temiz tu­tulmalı ve fazla uzatılmamalıdır.

Hamilelikte Göğüslerle İlgili Öneriler

Doğum öncesi muayenelerde doktorunuz size emzirme ko­nusunda bilgi verecek ve göğüslerinizi muayene edecektir. Meme uçları gebelikte uzayarak bebeğin emmesini kolaylaştırır. Meme başı içeriye doğru çökük ise 6'ncı aydan itibaren meme başlarının dışa dönmesini kolaylaştıracak bir araç (ortası delik plastik bir tak­ke meme üzerine konabilir) kullanmanız gerekebilir. Gebeliğin 5'nci ayından sonra iki elle parmaklar meme başına gelecek şekil­de, başparmaklarla memeler dairesel masaj hareketleri ile sıvaz­lanarak beyazımsı bir sıvının akıtılması faydalı olacaktır. Meme ba­şı etrafı hafifçe sıkılarak bu sıvıdan birkaç damla akıtılabilir. Bu ha­reketler yapılırken elleri ve memeleri bebekler için önerilen yağlar­la yumuşatmak ve mutlaka temizlik kurallarına uymak gerekli ola­caktır. Ayrıca gebelikte biraz daha büyüyen göğüslerin bir sutyen içinde fazla sarkması önlenmelidir.


Yukarda sıraladığımız noktaların dışında genel vücut bakımı ya da başka bir deyişle doğuma hazırlanış, gebelik jimnastiği bö­lümünde de geniş olarak anlatılmıştır.