Preeklampsi Nedir Eklampsi Nedir Belirtileri

Geç Gebelik Toksemileri
(Preeklampsi Nedir, Preeklampsi Belirtileri)

Gebelik süresince görülen hastalıkların en tehlikelisi olan geç gebelik toksemileri hem anne, hem de çocuk için kötü sonuçlara neden olabilir. Özellikle doğum öncesi bakımın iyi yapılmadığı ülkelerde bu hastalık «çocuk ölümleri nedenleri» arasında ilk sırayı almaktadır. İşte bu nedenle doktor kontrolü sırasında en çok üze­rinde durulan hastalık, geç gebelik toksemileridir.

Eğer bu tehlikeye karşı doktorunuzun dediklerini tam ola­rak uygularsanız, sözkonusu hastalığa yakalanmama şansınız %100'e yakındır.

«Eklampsi», Latince «yıldırım» demektir. Bu hastalığa tutulan kimse de tıpkı yıldırım çarpmışçasına krizler geçirir. Bu krizler sara nöbetine benzer. Hastada kol, bacak ve vücut kasılmaları olur. Gözler kayar, ağızdan köpük gelmeye başlar. Daha sonra şuur kaybı olur. Bütün bunlar hem anne, hem de çocuk için çok tehli­kelidir. Krizlerin sık sık tekrarı anne ve çocukta oksijenizasyon bo­zukluğuna ve organlarda yıpranmaya yol açarak kötü sonuçlar doğurabilir.
Eklampsi krizlerinden önce hasta preeklamsi denilen bir dev­re geçirir. Bu devrenin üç önemli belirtisi şunlardır:

1 -El, ayak ve vücuttaki şişler (ödem),
2-Tansiyonun artması (gebelikte minimal 90 mm/Hg maksi-mal 140 mm/Hg üzerine çıkmamalıdır).
3-24 saatlik idrarda 0.3'den fazla albümin çıkması.
Bu belirtilerden biri ya da birkaçı gebede görülürse, o zaman gebede preeklampsi durumu olduğu kabul edilir.

Bu arada hemen şunu belirtelim: Yukarda sözü edilen belirti­ler ancak doktor ve ebe kontroluyla ortaya çıkabileceğinden, ge­belik süresince kontrola gitmeyi hiçbir zaman ihmal etmeyin.
Günümüzde bu hastalığın nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte mevsimler, ırk, iklim ve beslenmeyle ilgisi olduğu ileri sü­rülmektedir.

Bu hastalıktan ne zaman kuşkulanmalı?

Gebeliğin son üç ayında aşağıdaki belirtileri kendinizde gö­rürseniz hiç vakit kaybetmeden doktorunuza gitmelisiniz.

• Baş dönmesi, baş ağrısı, göz kararması,
• El, kol ve ayaklarda şişmeler,
• Normalin çok üstünde kilo almak.

Eğer yukarda gösterilen belirtilere rastladıktan sonra hemen doktorunuza başvurup onun dediklerini aynen uygularsanız, kısa zamanda şikâyetleriniz geçer ve gebeliğin en tehlikeli hastalıkla­rından birine yakalanmaktan kurtulmuş olursunuz.

Geciken vakalarda tedavi çoğu kez hastaneye yatırılarak ya­pılabilir.
Hastalığınız henüz başlangıç durumunda ise, doktorunuz si­ze yalnızca istirahat etmenizi ve tuzsuz bir rejimi önerecek, aynı zamanda sizi daha sık kontrollara çağıracaktır.