Akut Glomerulonefrit Tedavisi

Böbrek Hastalıkları Belirtileri

Akut Glomerülonefrit

Akut glomerülonefrit streptokok antijeni ile buna karşı oluşan anti­korların, böbrek glomerüllerinde oturması sonucu oluşan bir hasta­lıktır. Akut glomerülonefrit çoğunlukla tonsilit, kızıl gibi bir strepto­kok hastalığından 10 gün ile 2-3 hafta sonra gelişir.

Akut Glomerülonefrit Belirtileri ve Bulgular

Yüzde, göz kapaklarında, el ve ayaklarda şişme (ödem)
idrar miktarında azalma (oligüri)
İdrarda bol eritrosit (Hematüri)
İdrarda protein (Proteinüri)
Kanda üre ve diğer azotlu maddeler artar (Azotemi, üremi)
Hipertansiyon

Akut Glomerülonefrit Tedavisi ve Bakım

Boğazdaki streptekokları temizlemek için penisilin yapılır. Kortizon verilebilir.
Akut dönem geçinceye kadar hasta yatak istirahatine alınır, semi-fowler pozisyonu verilir.
Günlük idrar miktarı bir litreden az ise sıvı kısıtlaması yapılır (Bir gün önceki idrar miktarı + 400 mi.) formülüne göre aldığı sıvı he­saplanır. Hastanın aldığı ve çıkardığı sıvı yakından izlenir. Günlük sıvı miktarı bir litrenin üzerine çıkınca sıvı kısıtlaması kaldırılır. Hastanın gerekli kaloriyi alması sağlanır. Protein ve tuzdan kısıtlı, bol karbonhidratlı diyet verilir. Hastanın diyetindeki tuz miktarı ödem durumuna, protein kısıtlaması da idrarındaki protein mikta­rına göre hesaplanır.

İdrar protein ve eritrosit bakımından kontrol edilir. Düzenli tansiyon arteriyel kontrolü yapılır. Hasta enfeksiyonlardan korunur.

Olası pulmoner ödem ve kalp yetmezliği belirtileri yakından izlenir. Yüksek kan üresi kaşıntıya neden olduğunda cilt temizliği yapılır. Asidoz, hiperkalsemi ve hiponatremi belirtileri yakından izlenir. Hipokalsemi nedeniyle gelişebilecek tetani belirtileri izlenir. Akut glomerülonefrit genelde altı hafta içinde iyileşir ve böbrekler normal fonksiyonlarını yerine getirir. İyileşmeyen vakalarda kronik glomerilonefrit ile kronik böbrek yetmezliği gelişir.