Arteriyel Nefroskleroz

Arteriyel Nefroskleroz

Sistemik arteriyel kan basıncının yükselmesinden diğer organlara kıyasla en çok böbrekler etkilenir. Hipertansiyon nedeniyle küçük arterler ve arteriollerde yapısal değişiklikler oluşur ve bu değişiklik hipertansiyonun yüksekliği ile ilgilidir. Arter ve arteriollerdeki skleroz nedeniyle glomerullere ve tubuslara giden kan akımı azalır ve böb­rek dokusunda harabiyet gelişir. Hastalık ilerledikçe böbrek yet­mezliği bulguları artar ve nefroskleroz gelişir.

Belirti ve Bulgular

Böbrek yetmezliği bulguları vardır.
Proteinüri, BUN yükselir,
Kilo kaybı
Malign hipertansiyon olduğu durumlarda
Görme kaybı
Başağrısı, sersemlik
Konfüzyon, stupor, koma

Komplikasyonları

Benign hipertansiyon nedeniyle oluşan nefroskleroz komplikasyon-suz seyreder. Tedavi edilmezse bir süre sonra proteinüri, kronik böbrek yetmezliği gelişir ve 10 yıl kadar sonra kardiyovasküler komplikasyonlar nedeniyle hasta kaybedilir. Malign hipertansiyon nedeniyle oluşan nefroskleroz olgularında, hasta tedavi edilmediği takdirde bir yıl içinde üremi ya da kalp yetmezliği nedeniyle kaybe­dilir. Ancak hipertansiyon tedavi edildiği takdirde bir yıllık yaşam % 85'e ulaşmaktadır. Bu nedenle malign hipertansiyonu olan has­taların son derece etkin tedavi edilmesi gerekir.

Arteriyel Nefroskleroz Tedavisi ve Bakım

Nefrosklerozun tedavisi; Diyet tedavisi İlaç tedavisi Diyet Tedavisi:
Şişman hipertansif hastalar için ideal kiloya inecek şekilde kalori­den kısıtlı diyet verilir.
Tuz kısıtlaması nedene göre düzenlenir, her böbrek hastalığında tuz kısıtlanmaz, bazı durumlarda tuzsuz diyet tansiyonun daha da artmasına neden olmaktadır.

İlaç Tedavisi:

Diüretikler,
Beta-reseptör bloke eden antihipertansif ilaçlar,
Vazodilatör etkisi olan antihipertansif ilaçlar verilebilir.
Tedavi ve bakımda önemli olan, tansiyonun kontrol altına alın­ması, düzenli takibi ve komplikasyonların önlenmesidir.