Abdominal Veuriner Travmasi ve Mezenter

Abdominal ve Üriner Bölge Travmaları

Abdominal Veuriner Bölge Travmaları

Abdominal bölge üstte diyafragma, altta pubis ve sakrum ara­sındaki hayali bir düzlem ile ön ve arka da ise, adale ve kemiklerle sınırlanmıştır. Periton abdominal bölge organlarının üzerini örter. Peritonun hemen arkasında, periton ve majör sırt kasları arasına retroperitoneal bölge denir. Böbrekler, üreterler, adrenal bezler, pankreas ve ince barsağm duedenum kısmı burada yer alır.

Abdominal bölgenin değerlendirilmesine genelde hastanın sağ tarafından başlanır ve sistemik bir şekilde sürdürülür. Bu bölgedeki sağlık sorununu ya da travmanın ortaya çıkardığı hasan belirleme­de abdominal bölgeyi sağ üst ve sol üst, sağ alt ve sol alt kadran olmak üzere dört bölgeye ayırmak olasıdır

Pelvik kavite

Abdominal boşluğun en alt kısmında pubis ve sakrum arasında­ki hayali planın altında kalan bölgedir. Burada rektum mesane, üre­me organları bulunur.

Mezenter Nedir, Mezenter iskemi

Abdominal bölgedeki organları abdominal duvara bağlayan do­ku yapraklarıdır. Peritondan oluşan mezenter narin bir dokudur.

Genel olarak abdominal, retroperitoneal ve pelvis boşlu­ğunda bulunan organların bir kısmının içi boş bir kısmının ise içi doludur. Mide, duedenum, ince barsaklar, kolonlar, rektum, apandiks, safra kesesi ve yollan, mesane, üreter ve uterus içi boş organlardır. Karaciğer, dalak, pankreas, böb­rekler, överler ve adrenal bezler ise bu bölgenin katı (içi do­lu) organlarıdır.
Abdominal bölge travmalarında her iki grup organda yaralana­bilir.

Travmadan ölümlerin yaklaşık dörtte biri abdominal yaralan­malarla ilgilidir. Abdominal travmalı hastalarda bir ya da birden fazla organ yaralanmış olabilir. Abdominal travmalarda acil ekibi spesifik organlardaki patalojik değişikliklerden ziyade abdominal travma ile birlikte olan peritonit ve kanamaya odaklaşmalıdır. Abdominal travmalı hastalar çoğunlukla belli bir tanıtıcı bulguya sahip değildir.

Yaralanma Mekanizması

Abdominal travmalar genellikle kunt ve delici olmak üzere ikiye ayrılır. Yumruk gibi düşük hız kazaları genellikle tek organ, motor­lu araç çarpması gibi yüksek hız kazalarında ise, birden fazla organ yaralanmıştır.